Tudomány és Technika
#okostelefon
#applikációk
#tinédzserek
Leszoktatják a tiniket a beszédről az üzenetek
A legtöbb amerikai tinédzser tisztában van a közösségi média hátulütőivel, mégis a személyes kontaktusnál szívesebben használja azt kommunikációra.

Több tini választja az üzenetküldést, mint a beszélgetést, ha kommunikációról van szó - még akkor is, ha a telefonjaik felkeltik őket éjszaka vagy más tevékenységükben zavarják őket. Ez derül ki egy felmérésből, melyet a Common Sense Media készített Amerikában. Több, mint 1000 13 és 17 év közötti lányt és fiút vizsgáltak 3 héten keresztül: elsősorban a népszerű applikációk használatára voltak kíváncsiak a kutatók és arra, hogy ezek milyen szerepet töltenek be a fiatalok életében. Az eredmények azt mutatták, hogy a megkérdezett tinik több mint fele - 57 százaléka - akkor is használja az applikációkat, ha azok zavarják őket a házi feladatok elvégzésében, 54 százalékuk pedig bevallotta: az is előfordul, hogy egy személyes találkozón a telefonjával van elfoglalva a beszélgetés helyett - még akkor is, ha ez fordított esetben frusztrálja.

0000000000000000000000000000smo

Az alvási szokásokra is hatással vannak az üzenetküldő alkalmazások. 29 százalékukat már keltette fel az éjszaka közepén egy-egy üzenet. A kutatókat ugyanakkor meglepte, hogy a tinédzserek nagy része tisztában van azzal, hogy a közösségi médiumok hogyan próbálják manipulálni őket. Beismerték, hogy függőséget éreznek, azt azonban tagadták, hogy az Instagram és a Snapchat rendszeres használata magányossá tenné őket. A Facebook azonban már nem népszerű a körükben: mindössze 15 százalék mondta azt, hogy ez az elsődleges alkalmazás, amit kommunikációra használ.

"A közösségi média átalakította a serdülőkort és több millió tinédzser életét. Ez nem fog megváltozni, a szellemet ugyanis már kiengedték a palackból" - mondta Jim Steyer, a CSM médiakutató alapítója az NBC News riporterénenek. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a szülőknek nagy felelősségük van a gyerekek mobilhasználatának szabályozásában: "Le kell hoznunk őket az okoseszközökről, hogy a természetben töltsék az idejüket a képernyő bámulása helyett."

- FrissMédia -