KÖZÉRDEKŰ
Agrár
#Nagykálló
#almaszedés
#agrárminiszter
#Őszköszöntő
Leszedte a szabolcsi aranyat a miniszter
Államtitkárok, helyetteseik, országgyűlési és önkormányzati képviselők, elnökök és alelnökök, főrendőr, igazgatók, a volt és a jelenlegi agrárminiszer is csatlakoztak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal szervezésében megrendezett 2. Őszköszöntő Szabolcsi Almanaphoz. A kezdeményezés célja, hogy népszerűsítse a szabolcsi almát.

A házigazda, a hazai agrárszektor almatermesztési volumenének jelentős hányadát adó szabolcsi cégcsoport, a Nagykálló-Tész Kft. vezetője, Bölcskei György köszöntötte a kezdeményezéshez csatlakozott művészeket, egyházi személyeket, politikusokat és nem utolsósorban a szakembereket. A Kft, Nagykálló központtal 2300 hektáron 64 termelőt magába foglaló almatermesztést koordinál évtizedek óta. A cég fő profilja a Szabolcsban komoly múltra visszatekintő almatermesztés.


Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja arról beszélt, hogy "sokan vagyunk itt ma, különböző feladatokkal, felelősséggel. A megyében élő és az országos közéletben tevékenykedő emberekkel vagyunk napi munkakapcsolatban, így kézenfekvő volt, hogy a kormányhivatal mint ötletgazda megszervezze azt az eseményt. A ma rendezvény arról is szól, hogy nem a tárgyalóasztal mellett, hanem egy másik típusú munkában - almaszedés mellett -, megismerjük egymást. Ugyanakkor a rendezvény fő célja, hogy felhívjuk a figyelmet a Szabolcs arányának számító almára."


A hazai almatermesztés problémáinak megoldásához közös javaslat, megegyezés és a gazdák összefogása szükséges - mondta az agrárminiszter. Nagy István szavai szerint a nehézséget az okozza, hogy az ágazat minden szereplője egyénileg akarja megoldani a helyzetet, ám a kormány asztalára olyan közös szakmai javaslat kerülhet nemsokára, amely hosszú távon biztosíthatja az almatermesztés jövőjét Magyarországon. A most meghozott döntés helyessége körülbelül tíz év múlva fog látszódni - hangsúlyozta a rendezvényen megjelent termelők és a meghívott döntéshozók előtt a tárcavezető.



Nagy István elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Operatív Programban októberben és novemberben megnyíló, 50 milliárd forint értékű pályázati összegből mintegy 40 milliárd forintot lehet fordítani élelmiszeripari fejlesztésekre, vagyis akár az almaágazatot érintő beruházásokra, hűtőházak vagy almatárolók építésére is. Van egy olyan keret és lehetőség, amellyel megfontoltan kell élni. Nem egy-egy ültetvény kérdését kell megoldani, hanem ágazati szinten kell gondolkodni - fogalmazott a miniszter. Emlékeztetett a léalma körül néhány héttel ezelőtt kialakult helyzetre, és azt mondta, hogy most az étkezési alma fogyasztásának szükségességére kell felhívni a figyelmet.

A tárcavezető szerint azt kell kitalálni, hogyan lehet augusztustól áprilisig friss almát tenni a boltok polcaira és hogyan lehet almából készült, feldolgozott termékeket kínálni a vásárlóknak.

Az Őszköszöntő Szabolcsi Almanapon a mintegy 200 közéleti személyiség két csoportban a legkorszerűbb technológiaival felszerelt almáskertben szedhette a Szabolcs aranyának számító lédús gyümölcsöt: az almát.


- FrissMédia -