AKTUÁLIS
Lerakták a 880 millióból épülő Honvédelmi Sportközpont alakövét Újfehértón
A bruttó 880 millió forintból épülő, Makovecz-tanítványok által tervezett épület 700 négyzetméter beépített és 760 négyzetméter lőterületen biztosítja a hazafias sport-szabadidős tevékenységeket. A komplexum átadása 2021 nyarán várható.

Ma dr. Simicskó István kormánybiztos, dr. Simon Miklós, a megyei 6. számú országgyűlési egyéni választókerület kormánypárti országgyűlési képviselője és Hosszú József, a város polgármestere Újfehértón ünnepélyesen elhelyezte a Honvédelmi Sportközpontjának alapkövét. Szerte az országban összesen 40 ilyen létesítményt építenek. Újfehértó Balassagyarmatot követve másodikként kezdi meg a kivitelezést. Első körben öt komplexum építése kezdődik el hazánkban.

Az ünnepélyes alapkő-letételen dr. Simicskó István kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke arról beszélt, hogy a hazafias és honvédelmi nevelés mindennek az alapja lehet. Hiszen nem mindegy, hogy a gyermekeink milyen szellemiségben nőnek föl. „Az egészséges nemzettudat kialakul-e bennük, kötödés a hazához, a szülőföldhöz, hisz a szülőföld semmivel sem pótolható értéket jelent” – fogalmazott a kormánybiztos.

Rámutatott, hogy a magyar kormány az alkotás, a fejlesztés útját járja annak ellenére is, hogy a járvány gazdasági nehézséget okoz.

Elmondta, hogy nagyon komoly előkészítő munkán vannak túl, ami alapján bízhatunk abban, hogy az első körben kijelölt további 35 helyszínen is hamarosan elkezdődnek a kivitelezések.

A kormánybiztos úgy véli, hogy a fiatalok számára fontos fejlesztések ezek, hisz értelmes sporttevékenységek helyszínéül szolgálnak majd a létesítmények.

Simicskó István Klebelsberg Kunó szellemiségére utalva azt mondta, hogy háromféle hazafiasság létezik: a szónokló, a kesergő és az alkotó. Klebelsberg az utóbbit javasolta mindenkinek a trianoni békediktátumot követően. A kormánybiztos szavai szerint fontos, hogy előre menjünk, ha bármilyen válság is jön. Bármilyen válságban is élünk, akkor is alkossunk, építsünk, tegyünk a közösségünk érdekében, itt helyben és Magyarország egészében.

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő a városba érkezett forrásokról elmondta, hogy az utóbbi 10 évben 34 projekt valósult meg, mintegy 14 milliárd forint értekben. A fejlesztés nem áll meg, hisz a napokban újabb jelentős döntések születtek a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Ennek köszönhetően három célterületen kezdődnek meg a fejlesztések. A több mint egymilliárd forint uniós és hazai forrás feléből bölcsődei fejlesztés, a másik feléből hűtőház, valamint csapadékvízelvezetés valósul meg.

Dr. Hosszú József, Újfehértó polgármestere úgy fogalmazott, hogy a mai nap egy 2018-as álom beteljesülése. A város életében ez nagyon fontos pillanat, hisz’ ez az első alapkő-letétele az újonnan felállt városvezetésnek. Reményét fejezte ki, hogy sok ilyen esemény követi majd a mait, és Újfehértó a fejlődés útján halad előre.

A Honvédelmi Sportközpontok a már meglévő lőterek fejlesztésével vagy az önkormányzatok által biztosított összközműves földterületen építéssel, valamint statikailag megfelelő, arra alkalmas épület átalakításával valósulhatnak meg. A valamennyi járásban elérhető létesítmények a honvédelmi sportok és a honvédelmi ismeretek elsajátításának helyszínei lesznek. Olyan, lőterekkel is rendelkező, multifunkciós szabadidős sportlétesítmények, amelyek a honvédelmi neveléshez kapcsolódó sportágak gyakorlása mellett közösségi funkciók ellátására is alkalmasak.

Az Újfehértón épülő Honvédelmi Sportközpont kivitelezője a Lőrincház-Klíma Kft., az átadásra várhatóan 2021-ben kerül sor. A beruházás a város külterületén, az Újfehértói Lovarda közelében valósul meg és több mint 90 fő befogadására lesz alkalmas.

- FrissMédia -