NAGYVILÁG
Belföld
​Lengyelországban megemlékeztek a magyar nemzeti ünnepről
Lengyelországban díjátadóval, pódiumbeszélgetéssel és tanulmányi versennyel emlékeztek meg a magyar nemzeti ünnepről szerdán.

A lengyel főváros Bemowo negyedében szerda délután az óbudai önkormányzat képviselői részvételével rendeztek ünnepséget, amelyen a Józef Bem tábornokről elnevezett díjat adták át Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövetnek a lengyel-magyar partnerség terén szerzett érdemekért. A nyugat-lengyelországi Wroclawban, az Ossolineum nevű híres könyvgyűjtemény székhelyén Szabadság - a közös nevező. A népek tavasza Lembergben, Wroclawban, Berlinben és Pest-Budán címmel tartottak pódiumbeszélgetést magyar, lengyel és német szakértők részvételével. Az eseményt a helyi magyar alkonzulátus szervezte a német főkonzulátussal, a wroclawi Lengyel-Magyar Társulattal és a varsói Liszt Intézettel együttműködve.

Az 1848-as magyar forradalomról megemlékeztek a kelet-lengyelországi Zamosc városában működő, több éve a magyar Pető-módszert alkalmazó Krok za Krokiem (Lépésről Lépésre) rehabilitációs központban is, mégpedig Petőfi Sándor verseiből összeállított programmal, amelyen jelen volt Kovács Orsolya Zsuzsanna nagykövet is. Az ünnep alkalmából megtartották szerdán 315 lengyelországi középiskolában, mintegy 2200 diák részvételével a Przemyslaw Czarnek lengyel oktatásügyi miniszter által meghirdetett, Lengyelország-Magyarország - egy barátság története című, a két ország kapcsolatainak történetéről szóló országos tanulmányi verseny első fordulóját. A magyar nagykövet tiszteletbeli védnökségével is rendezett háromfordulós versenyt a lengyel Keleti Tanulmányok Intézete és a varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet szervezi idén második alkalommal.

Szombaton a magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulójához is fűződően tartja működésének ünnepélyes, zongorakoncertet és fotókiállítást is magában foglaló megnyitóját a krakkói Balassi Bálint Lengyel-Magyar Szövetség.

A magyar kultúra, történelem, a tudományos és gazdasági élet területén elért eredmények lengyelországi népszerűsítését, valamint a magyar-lengyel civil szervezeti kapcsolatokkal foglalkozó intézmények és szervezetek közötti együttműködés segítését célzó szervezet a krakkói magyar főkonzulátus védnökségével jött létre decemberben.

-MTI-