NAGYVILÁG
Belföld
#magyar-lengyel
#bíróság
#Nyíregyházi Törvényszék
Lengyel bírák a Nyíregyházi Törvényszéken
Nyíregyháza lengyel testvérvárosa, Rzeszów küldöttsége érkezett a Nyíregyházi Törvényszékre ma. A Rzeszówi Kerületi Bíróság elnökét, alelnökét és bíráját dr. Nyakó Zsuzsanna, a törvényszék elnöke fogadta, ezt követően a magyar bírósági rendszer felépítését és jogalkalmazási gyakorlatát ismerhették meg a delegáció tagjai.

A magyar bírósági szervezetet Breczkáné dr. Békési Gabriella, a Nyíregyházi Járásbíróság bírája mutatta be. Prezentációval szemléltetve elmondta, hogy 20 törvényszék és 112 járásbíróság működik Magyarországon, amelyek büntető, polgári, végrehajtási és szabálysértési ügyekben járnak el. A vendégek érdekességként értékelték azt, hogy a lengyel bírósági szervezettől eltérően hazánkban külön közigazgatási és munkaügyi bíróságok is működnek.

Dr. Mányik István, a Nyíregyházi Járásbíróság elnöke kiemelte, hogy a lengyel-magyar barátságnak hagyománya van és örömét fejezte ki, hogy ezt ma tovább ápolhatja a két bíróság. Elmondta, hogy a város és a bíróság történetét nem lehet szétválasztani. A bíróság és a bíráskodás történetéről tartott előadásában hangsúlyozta, hogy a bíróság feladata az, hogy kiszolgálja a hozzá forduló jogkereső állampolgárokat. A város és a törvényszék épületének történetét bemutató prezentáció nagy érdeklődést váltott ki a lengyel bírák körében.

A XXI. század bírósága iránt támasztott követelményekről és ezek megvalósulásáról tartott előadást dr. Molnár István, a Mátészalkai Járásbíróság elnöke, aki bemutatta a törvényszéken megvalósult és folyamatban lévő új eljárásokhoz kapcsolódó projekteket, illetve az elektronikus eljárások előnyeit.

A delegáció tagjai megtekintették a törvényszék dísztermét és a távmeghallgatást biztosító tárgyalótermek technikai felszereltségét, mely az eljárások gyorsítását szolgálja.


- FrissMédia -