Tudomány és Technika
Lekapcsolták az egyik legnagyobb darknet hálózatot Németországban
Félmillió felhasználó kereskedett rajta drogokkal, lopott bankkártya adatokkal és más, illegális tartalmakkal.

A németországi Koblenz és Oldenburg nyomozói bejelentették, hogy felszámolták az egyik legnagyobb darknet kereskedői hálózatot, a DarkMarketet és letartóztatták annak üzemeltetőjét, egy 34 éves osztrák férfit. A weboldalon drogokkal, hamisított bankjegyekkel, lopott bankkártya adatokkal, SIM-kártyákkal és más, illegális termékekkel kereskedtek. A felhasználók kriptovalutában fizettek: 170 millió dolláros forgalma volt az oldalnak és közel félmillió felhasználója.

"Legalább 320.000 tranzakciót követtünk le az oldalon, több, mint 4650 Bitcoin és 12.800 Monero kriptovaluta cserélt gazdát" - közölze az oldenburgi hatóság.

A rajtaütést hónapokig tartó nemzetközi nyomozás előzte meg, melyben részt vett az FBI, a DEA és az IRS is. Az osztrák, brit, dán, svájci, ukrán, moldáv rendőrség is segítette a német nyomozók munkáját, amit az Europol koordinált. A német rendőrségnek nem ez az első nagy sikere a darknet felderítésében: 2019-ben a Wall Street Marketet (WSM) sikerült felszámolniuk, amin keresztül szintén jelentős forgalmat bonyolítottak le illegális termékek kereskedelméből a felhasználók. Az oldalon - mely úgy működött, mint a hasonló, legális termékeket áruló weboldalak - több mint 1 millió vásárló regisztrált, akik 5000 eladó 60.000 ajánlata közül válogathattak. Az adok-veszek azonban az illegalitás jegyében zajlott: kokain, heroin, amfetaminszármazékok, hamis dokumentumok, rosszindulatú szoftverek és ellopott adatok alkották a kínálatot.

- FrissMédia -