AKTUÁLIS
Lakást adnak a fiataloknak Kisvárdán!
Nem is akármilyet, nem is akárhol – és bérleti díj nélkül! A vidéken élő fiatalok otthonteremtését és családalapítását segíti elő 66 településen, az összesen 11 milliárd forint összértékű „Esély Otthon” elnevezésű pályázat.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében megvalósuló pályázat célja, hogy a szülőföldjüktől elszármazott 18 és 35 év közötti fiatalokat visszavonzza szülőhelyükre, illetve a még ott élők számára boldogulási lehetőséget kínáljon. A felhívásra a három,- és húszezer lakos közötti települések jelentkezhettek, a pályázó önkormányzatok és konzorciumok 50 millió és 200 millió forint közötti támogatást nyerhetnek el.

Kisvárda Város Önkormányzata nyertes pályázóként, több mint 190 millió forintot támogatást kapott, a város szívében, a Szent László utcán található, tizenegy önkormányzati bérlakás felújítására. A teljes egészében – műszaki cikkekkel és bútorokkal is – teljesen felszerelt, modern, komfortos lakások ünnepélyes átadóján Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere elmondta:
„Ahogyan a projekt neve is tükrözi, esélyt és otthont szeretnénk nyújtani a tehetséges és hiányszakmákban dolgozó fiataljainknak, hiszen a jövő velük kezdődik és általuk teremtődik. Kisvárda - mint iskolaváros - elsődleges céljának a társadalmi lemorzsolódás, leszakadás megakadályozását, a fiatalok megtartását és a tehetséggondozást tekinti. Hiszen a jövő olyanná válik, amilyenné a ma fiataljait neveljük! Hiszünk abban, hogy ha segítjük gyermekeinket, akkor a jövőt építjük tovább! Hisszük azt, hogy csak a családbarát és ifjúság-centrikus politika viheti előre az országot, a városokat és a falvakat, ezen belül Kisvárdát!”

„Mi, magyarok csak akkor érezzük magukat biztonságban, ha a saját otthonunkban élünk.” - kezdte beszédét Novák Katalin megemlítve, hogy nemrégiben megkérdezték erről a fiatalokat is, akik nagy arányban mondták azt, hogy szeretnének saját otthonban lakni. „Magyarország Kormánya azért vezette be 2015-ben az otthonteremtési programot, azért bővítjük folyamatosan a CSOK-ot és emeltük meg a hozzá kapcsolódó kölcsön összegét, illetve azért terjesztettük ki a kétgyermekesekre és a használt lakást igénylőkre is, hogy minél többen élhessenek a lehetőséggel.” - húzta alá az EMMI államtitkára kihangsúlyozva, hogy: „Történjen bármi, bevezetjük július 1-jétől a babaváró támogatást, mert szeretnénk segíteni a fiataloknak az önállósodásban!”

A programba – előzetes pályáztatás útján – bekerült fiatalok maximum két évig élhetnek a lakásokban, ez idő alatt nem kell bérleti díjat fizetniük, ezáltal összegyűjthetik azt az indulótőkét, amivel majd megvásárolhatják saját otthonukat. A lakásokra jogosultaknak helyben, vagyis Kisvárdán kell munkát vállalni, itt kell elképzelniük a jövőjüket úgy, hogy helyben kívánnak családot alapítani és megteremteni egy saját otthon anyagi feltételeit. Az otthon- és a munkahelyteremtés mellett a közösségteremtést is támogatja a pályázat: azok tudnak ebben a projektben részt venni, akik a munka és az otthon biztosítása fejében hajlandóak építeni a helyi közösségeket, mivel ez a kulcsa a hosszú távon erős vidéknek.

Dr. Seszták Miklós kormánybiztos, térségünk országgyűlési képviselője beszédében visszatekintett a kisvárdai múltra, arra a 2010 előtti időszakra, amikor a fejlődésben erősen megállt és visszamaradott városból inkább elköltöztek a fiatalok, minthogy itt alapítsanak családot. Az eltelt kilenc évben azonban a város nem csupán infrastrukturálisan, hanem például az oktatásban, a környezetben, a szolgáltatások színvonalában is rohamosan fejlődött és fejlődik tovább. Véleménye szerint, már jó Kisvárdán lakni és itt megöregedni. „Az Esély Otthon program lehetőséget ad azoknak a fiataloknak, akik nem tudják kifizetni például egy albérlet havi díját, de a városukban szeretnének dolgozni, és itt képzelik el jövőjüket.” - mondta Seszták Miklós.

A Városháza dísztermében elhangzott ünnepi beszédek után a felújított bérlakások előtt vágták át az átadást jelző nemzeti színű szalagot: Novák Katalin államtitkár, dr. Illés Boglárka államtitkár-helyettes, dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, Leleszi Tibor polgármester és Román István kormánymegbízott.

Százvai László református lelkész és Jaczkó György görögkatolikus parókus egyházi áldása, épület-szentelése után a jelenlévők meg is tekinthették a felújított, berendezett új belvárosi, önkormányzati bérlakásokat.

- Friss Média/DéGé -

fotók: Szabó Sándor