NAGYVILÁG
Külföld
#repülőgép
#lezuhant
Labdarúgócsapattal a fedélzetén lezuhant egy repülőgép
Lezuhant kedden Kolumbiában egy utasszállító repülőgép 81 emberrel, köztük egy brazil labdarúgócsapat játékosaival a fedélzetén - közölték a kolumbiai hatóságok.

A Lamia bolíviai légitársaság gépe – amelyen 72 utas és 9 fős személyzet tartózkodott – helyi idő szerint hétfő este szenvedett balesetet, miközben a Kolumbia északnyugati részén található Medellín felé, a José María Córdoba nemzetközi repülőtérhez közeledett – tájékoztattak a Twitter közösségi oldalon a légikikötő illetékesei.

Federico Gutiérrez medellíni polgármester azt mondta, lehetséges, hogy vannak túlélők, a légügyi hatóságok pedig később arról tájékoztattak, hogy legalább hat túlélőről érkezett jelentés. Egy kolumbiai hírportál több mint 10 túlélőről értesült.

A halálos áldozatok és a sérültek számát egyelőre nem közölték, de Gutiérrez súlyos tragédiának minősítette a balesetet.

Szemtanúk és a hatóságok szerint a gép Antioquia megye keleti, hegyvidéki részén, La Unión település közelében zuhant le. A baleset helyszínére mentőosztagok indultak – közölte Gutiérrez. A British Aerospace 146 típusú gép helyi idő szerint este 10 órakor adott le vészjelzést egy elektromos meghibásodás miatt. A szerencsétlenség idején heves esőzések voltak a térségben.

A repülőn utaztak a brazil Chapecoense futballcsapat játékosai, akik a Copa Sudamericana regionális bajnokságon vettek volna részt, és a Medellín csapatával, az Atlético Nacionallal játszották volna a döntőt. Juan Carlos de la Cuesta, az Atlético Nacional elnöke megdöbbenésének adott hangot a történtek miatt, és másokkal együtt a szerencsétlenség helyszínére indult.

A dél-brazíliai Chapeco városából származó csapat előzőleg a legendás argentínai San Lorenzót győzte le. A Chapecoense Facebook-oldalán hétfőn közzétett videón a játékosok láthatók, amint készülődnek az útra a Sao Pauló-i Guarulhos nemzetközi repülőtéren. Az EFE spanyol hírügynökség értesülése szerint a csapat eredetileg egy charterjárattal ment volna a bajnokságra, de ezt a brazil hatóságok nem engedélyezték, ezért szálltak fel végül egy kereskedelmi repülőgépre. Az utasszállító útközben megállt a bolíviai Santa Cruz de la Sierrában, a Viru Viru nemzetközi repülőterén.


9.15: Az utaslista szerint a repülőgépen tartózkodó 72 utas közül 48-an tartoztak a Chapecoense hivatalos küldöttségéhez, 21-en újságírók voltak, hárman pedig a klub vendégei.

9.05: A robbanás és a tűz elmaradása a pilóta lélekjelenlétének köszönhető: észlelvén a közelgő tragédiát, kiürítette az üzemanyagtartályt.

8.50: Sajtóinformációk szerint a halálos áldozatok száma elérte a 25-öt.

8.40: Egyelőre hivatalosan nem megerősített hírek 15 túlélőről számolnak be: közülük négy a Chapecoense futballistája, egy a személyzet tagja.

8.35: Az időjárás nem kedvez a mentőalakulatoknak, viszont a tragédia után a helyszínen nem ütött ki tűz, ez segíti a munkát.

8.30: A medellíni repülőtér közleménye szerint nem sokkal a tragédia előtt a gépről elektromos hibát jelentettek az irányítótoronynak.

8.25: A helyi média szerint két játékos, a védő Alan Ruschel és a kapus Danilo a kórházba szállított túlélők között van. A Twitterre felkerült fotó tanúsága szerint ők egymás mellett ültek.