AKTUÁLIS
#Kutatók Éjszakája
#nyíregyházi egyetem
Kutatók éjszakája a Nyíregyházi Egyetemen
Előadásokkal és laborbemutatókkal várja az érdeklődőket a virtuális térben a Kutatók éjszakája alkalmából pénteken a Nyíregyházi Egyetem.

A délután öt órakor kezdődő esemény első programja az egyetem anatómiai laborjába vezet, ahol bemutatóval, illetve anatómiai és antropológiai érdekességekkel várják a közönséget. A digitális oktatás tapasztalatairól szóló előadás után a gyakorlatban előbb a fotopolimer műgyanta gyártását, majd a szilárd és folyékony halmazállapotú anyagokkal történő szárítási kísérleteket mutatják be szakemberek.

A témák közt szerepel a tápanyag-gazdálkodással, a duális képzés fejlesztésével és az árvízvédelemmel kapcsolatos kutatások és elemzések is, a további előadásokban pedig szó lesz a városimázsról, illetve a militáns demokráciák és az iszlám terrorizmus kapcsolatáról.

A Kutatók éjszakája Európa-szerte ingyenes rendezvénysorozat, amelynek célja a tudományok és a kutatói pálya népszerűsítése. Magyarországon 2005-ben, az első Kutatók éjszakáján még csak néhány intézmény nyitotta meg kapuit és szervezett programokat, tavaly viszont már csaknem 50 magyarországi település 200-nál több helyszínén 2000 program várta a sok tízezer érdeklődőt. 2019-ben Európa-szerte mintegy félezer városban több mint egymillióan vettek részt a tudomány és innováció ünnepén.

A Kutatók éjszakája programjai a kutatokejszakaja.hu oldalon érhetőek el, a nyíregyházi események a Nyíregyházi Egyetem honlapján, közösségi és videómegosztó oldalain követhetőek a közönség számára.

- MTI -