KULTÚRA
Programok
Kurultáj, Európa legnagyobb hagyományőrző ünnepe
Hetedik alkalommal rendezték meg Bugacon a háromnapos Magyar Törzsi Gyűlést - az ingyenes rendezvényen idén is körülbelül 200.000 ember vett részt. A találkozó főszervezője és ötletgazdája Bíró András Zsolt antropológus, aki a kezdetektől hatalmas lelkesedéssel és energiával szervezi az ünnepeket, közel ötezer munkatársával.

Megnyitóbeszédében Kövér László, az Országgyűlés elnöke kiemelte, hogy "nekünk magyaroknak történelmi értelemben Kelet az Édesanyánk és Nyugat az Édesapánk. Ezért mi magyarok nyugatról nézve mindig keletiek, keletről nézve pedig mindig nyugatiak voltunk, vagyunk és maradunk".

Az idén 15 éves Magyar Törzsi Gyűlésen 27 hun, illetve türk eredettel rendelkező rokonnép vett részt, hogy ezzel méltó emléket állítsanak a sztyeppei lovasnomád kultúrának és a nagy ősöknek. Az esemény fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.


A nagy előadósátorban az érdeklődők közérthető tudományos előadásokon ismerkedhetnek meg a magyar őstörténettel és bepillantást nyerhetnek a turáni rokon népeink történetébe is, míg a kulturális program keretében bemutatkoznak a keleti rokon népek népzenéi.

A sportesemények közül kiemelkednek a különböző nomád lovasjátékok és lovasversenyek, a harci íjász verseny és a Nemzeti Övbirkózó bajnokság. Ez utóbbi versenyzői főleg dzsúdósok és birkózók.

Ottjártunkkor, szombaton volt többek közt agarász, solymász , kirgiz íjász és gyalogosharc, illetve pusztai csikós bemutató. A leglátványosabb esemény a "Nomád vonulás" Honfoglalás korát idéző felvonulás lovakkal, szekerekkel.

A rengeteg külföldi vendég közül beszélgettünk néhánnyal - voltak, aki Törökországból, Közép-Anatóliából jöttek, mint elmondták már 3. alkalommal. Beszélgettünk egy kazah íjász fiatalemberrel, aki elmesélte, hogy májusban Isztambulban volt egy hasonló eseményen és innen Gyulára megy, ahol most rendezik a Történelmi Íjász világbajnokságot.

Eskisehirből szintén Törökországból jött egy vendég, aki csodálatosnak nevezte a Kurultajt, nem véletlen, hogy már harmadik alkalommal jött el a rendezvényre. Hatalmas jurta falu is várta a vendégeken, melyekbe be is lehet nézni, sőt az óriás jurtában ismét látható a Hunok bejövetele című panorámakép, mely a Kárpát-medencéből irányított Hun Birodalomnak állít emléket.

A kézműves vásár 150 csak árusító helyén csak saját gyártású, illetve magyar (Kárpát medencei) kézműves portékákat szabd kínálni. Az ételkínálat hatalmas, igazodva a rengeteg vendég eltérő igényihez és anyagi lehetőségeihez.

Írta a vilagszam.hu