NAGYVILÁG
Belföld
Külföld helyett belföld: a hazai turizmus bővüléssel zárhatja a nyarat
A külföldiek távol maradhatnak, az óvatosabb magyarok viszont inkább itthon tölthetik a nyaralást.

A pünkösdi hosszú hétvégén már kinyitott a szállodák egy része, a hosszú bezártság után megindultak az emberek a népszerű belföldi turisztikai célpontokhoz. Bizakodásra adhat okot a vendégek számának megduplázódása, a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint bővüléssel is zárhat a belföldi turizmus.

"Most már érzékelhető számú vendég van a különböző szállodákban. Vannak olyan hotelek, amelyek csak június 15-ére vagy július 1-jére időzítették a nyitást, de most már látjuk, hogy elindultak a vendégek" - mondta Dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró az M1 adásában. A szakértő szerint a legkedveltebb célpontok listáját a Balaton vezeti. Az augusztus 20-i hétvége teltházas lehet a Balatonnál, de más, tóparti helyszínek is keresettek lesznek a nyáron. A szolgáltatók abban reménykednek, hogy a tendencia később is folytatódik és azok, akik külföldre mentek volna, idén inkább itthon töltik el a nyaralást. Több felmérés is készült a témában, melyek azt mutatják, hogy erre nagy esély van, a foglalások ugyanis gyorsan megindultak a június-júliusi időszakra.

A turisztikai szakújságíró szerint a kihívást a szektor szereplőinek a takarítás és a wellness részlegek fertőtlenítése jelentheti majd, a járványügyi előírások betartására fel kell készíteni a személyzetet. A svédasztal módszere megmaradhat egy kis változtatással: a vendégek a személyzettől kapják majd meg a kiválasztott ételeket, melyet a megfelelő védőeszközök használatával fogyaszthatnak majd el az étkezőkben a hotelekben, szállodákban.