AKTUÁLIS
#fiatalkorúak
#bűntető ügyek
#gyermekközpontúság
#igazságszolgáltatás
Középpontban a gyermekközpontú igazságszolgáltatás
A fiatalkorúak büntető ügyeiben, illetve a családjogi ügyekben tárgyaló bírák, valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályának meghívott szakemberei vettek részt a Nyíregyházi Törvényszéken, 2018. november 22-én megrendezett kerekasztal-beszélgetésen. A szakmai konzultáció legfontosabb témaköre a fiatalkorúakkal szemben intézkedésként alkalmazható pártfogó felügyelet szabályozása volt.

Becserné dr. Szarka Zsuzsanna, a Nyíregyházi Járásbíróság elnökhelyettese a téma aktualitását hangsúlyozva köszöntőjében kiemelte, hogy a rendezvény kiválóan illeszkedik az Országos Bírósági Hivatal által 2012-ben meghirdetett Gyermekközpontú Igazságszolgáltatás Program célkitűzéseihez, a gyermekek jogainak védelméhez. A rendezvény kezdetén a program koordinátora, dr. Svedáné dr. Marcsek Anikó büntetőbíró a pártfogó felügyelet jogi szabályozásáról, illetve a fiatalkorúak vonatkozásában külön megállapított magatartási szabályokról tartott előadást. Ismertette az Országos Bírósági Hivatal e tárgyban folytatott vizsgálatának eredményeit. Ezt követően dr. Gyurikovits Zsolt, a kormányhivatal Igazságügyi Osztályának pártfogó felügyelője tartott érdekes beszámolót az intézkedés tartalmával, megszegésének következményeivel kapcsolatosan. Kiemelte, hogy a pártfogók nemcsak ellenőrzik a magatartási szabályok betartását, hanem segítik a fiatalokat a munkahelykeresésben, illetve életvezetési tanácsokkal is ellátják őket.

A Kormányhivatal Igazságügyi Osztályának vezetője, Huncsikné dr. Román Réka a fiatalkorúak közvetítői eljárásának gyakorlati tapasztalatait tárta a hallgatóság elé, kihangsúlyozva e jogintézmény létjogosultságát a fiatalkorúak vonatkozásában. Ezt követően a szülői felügyelet megszüntetésének eseteit, következményeit, s az egyedi esetekből levonható tanulságokat, illetve a közvetítői tevékenység során szerzett tapasztalatait ismertette dr. Bacskai Nóra, a Nyíregyházi Járásbíróság polgári ügyszakos bírája, közvetítői koordinátor helyettes.

A rendezvény szervezői és résztvevői rendkívül hasznosnak értékelték a szakmai konzultációt, amely nagy mértékben hozzájárul a megalapozott ítélkezéshez, valamint ahhoz, hogy közösen elősegítsék a bírósági eljárásokban résztvevő fiatalok társadalomba történő visszailleszkedését.