AKTUÁLIS
Közel 67 ezer oltást adtak be Kisvárdán
Kisvárdán a Szent Damján Kórházban sokan voltak ma az oltóponton. Jellemzően a harmadik, emlékeztető oltásra érkeztek a páciensek. Egy-egy oltás felvétele körülbelül 30 percet vesz igénybe, de lehet, hogy valaki az életét köszönheti ennek a 30 percnek.

A sikeres decemberi oltási akció után januárban minden csütörtökön, pénteken és szombaton van oltási akció. Ezeken a napokon regisztráció nélkül lehet kérni a Covid-19 által okozott megbetegedések súlyosságát nagyban csökkentő oltásokat. Az oltás fontosságát talán nem kell hangsúlyozni, de álljon itt egy, az életből vett példa, ami a párommal történt a közelmúltban.

2021 márciusában mindketten megfertőződtünk a SARS-CoV-2 vírussal. 2019 novemberében az addig ismeretlen, de 2021 februárjára már világjárvánnyá erősödő Covid-19 csak hazánkban 40 ezer áldozatot követelt az elmúlt másfél évben. A vírus által okozott betegség mindkettőnket ledöntött a lábunkról, rendkívüli módón megviselve a szervezetünket. De mi a szerencsésebbek közé tartoztunk. Felépültünk és elkerültük a kórházat is, mentesítve egy kicsit az akkor már túlterhelt egészségügyi rendszerünket.

Persze a párom és én is, amint lehetőségünk nyílt rá, felvettük az oltásokat. Nem volt kérdés, hogy ez az egyetlen egy megoldás, ha nem akarunk ismét súlyos betegek lenni. Az idő telt, hullám hullámot követett, mígnem a párom munkahelyén - önkéntes alapon -, PCR tesztelésre nyílt lehetőség.

Tünetmentes, semmilyen jel nem utalt arra, hogy bármelyikünk elkapta volna a ismét a fertőzést. Ennek ellenére a párom tesztjének eredménye pozitív lett. Több labor is vizsgálta, így kizárt a téves eredmény. Azaz az újbóli megfertőződés két oltást követően már nem okozott betegséget, teljesen tünetmentesen vészelte át a szervezet az újabb támadást. Megtanult védekezni.

"Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük..." - olvasható a Szent Damján Görögkatolikus Kórház bejáratánál. Azaz az én olvasatomban ez most azt jelenti, hogy vigyázzunk egymásra, tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy az életünk ismét a normális kerékvágásba terelődjön. Ennek talán az egyik legfontosabb feltétele, hogy védettek legyünk a súlyos betegségeket okozó vírussal szemben. Az oltás nem a vírussal szemben véd, hanem a súlyos, sok esetben halálos megbetegedésekkel szemben tesz védetté.

Az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámának megfékezése érdekében januárban minden csütörtök és péntek délután, és szombaton van oltási akció a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben, emellett a háziorvosok is szerveznek oltási akciónapokat. Ezúttal is előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet felvenni az oltást.

A Kisvárda Szent Damján Görögkatolikus Kórházban is kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akik 4 hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat. A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani. Az oltási akciónapokon a 12 év feletti korosztályt várják az oltópontokon. Az 5-11 éves gyermekek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A harmadik oltás felvételével ismét 80-90%-ra emelhető a védettség.