AKTUÁLIS
​Közel 5 ezer diák dolgozott valamilyen diákmunka programban megyénkben
A kormány idén 3 milliárd forintos keretösszeggel támogatta a diákok szünidei munkavállalását. Megyénkbe ebből több mint fél milliárd forint jutott és 4665 diák került így foglakoztatásra a nyári diákmunkában. A programban a 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulók vehettek részt júliusban és augusztusban.

Országosan mintegy 30 ezer magyar fiatal számára tették lehetővé, hogy az iskolai szünetet hasznosan eltöltve, tisztességes fizetéssel és munkatapasztalattal gazdagodjon. Román István a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy megyénkben több mint fél milliárd forint forrás állt rendelkezésére a nyári diákmunkára. Ez 4665 megyénkben élő fiatalnak adott lehetőséget az iskolai szünetet hasznosan eltöltésére, tisztességes fizetéssel miközben munkatapasztalatot is szereztek.

A kormánybiztos rámutatott, hogy az idegenforgalomban és vendéglátásban is lehetett diákmunkásokat alkalmazni, ami jelentős segítséget jelentett a szektort sújtó nehézségek miatt -, ami az új koronavírus által okozott korlátozások miatt később indult be. Román István úgy véli, hogy a tavaszi fegyelmezett magatartásnak köszönhetően a nyár bizakodásra adhat okot.

Dr. Nagy Ervin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Foglakoztatási Főosztályának vezetője elmondta, hogy tanulók a programban két típusú - önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott - diákmunkára jelentkezhettek. Mindkét esetben legfeljebb két hónapra vállalhattak munkát, de míg előbbinél maximum napi 6 órában, utóbbinál már napi 8 órában is dolgozhattak.

Ennek megfelelően, napi 6 órás foglalkoztatás mellett, a szakképzettséget igénylő munkakörökben havonta bruttó 157 950 forintot, szakképzettséget nem igénylő munkakörök vállalásánál pedig bruttó 120 750 forintot kereshettek a tanulók. A mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott diákmunkát az állam szintén legfeljebb 2 hónapig támogatta 75 százalékban.

A főosztályvezető lapunk kérdésre válaszolva elmondta, hogy igyekeztek minden jelentkező fiatal számára munkát biztosítani. Rámutatott, hogy a 3000 „elvárt létszámra” 4665 fő jelentkezett, ez azt jelenti, hogy az igények jelentős részét ki tudta elégíteni a diákmunka program.

2020-ban az önkormányzati diákmunka dominált 26 500 fővel, a turizmus vendéglátás területén közel 3000, míg a mezőgazdaság területén 450 diák dolgozott.

A legtöbben Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vettek részt a programban, valamint Békés és Hajdú-Bihar megyékben is sokakat foglalkoztattak.