PUZZLE
Életmód
#szemétszedés
#iskolások
#akció
#Rétközi-tó
#szemét
#Kisvárda
#Bucka-land
Közel 300 zsák szemetet szedtek össze a lurkók
Mindenkit érint, mindenki felelős, de mindenki tehet is érte. Így gondolták ezt Kisvárdán is, ahol immáron második alkalommal megszervezték a tíznapos szemétszedési akciót a Rétközi-tó környékén, a Bucka-Landon.

A Segítő Kéz az Elesetteknek Alapítvány szervezésében a Nemzeti Együttműködési alap támogatásával életre hívott akció célja, hogy már gyermekkorban környezet-tudatosakká váljanak a diákok. A kezdeményezést felkarolva a Kisvárda Tankerülethez tartozó iskolák diákjai szakember irányításával a közel 400 hektáros Rétközi-tó csaknem 24 kilométeres sétányrendszerét szabadították meg a szeméttől

Az egészséges, élőlényekben gazdag természet alapvető fontosságú az emberiség számára, éppen ezért mindent meg kell tennünk, hogy megóvjuk. Fontos elgondolkodni azon, mennyit segíthet a környezet tehermentesítésében egy olyan egyszerűen kivitelezhető lépés, mint a közösségi hulladékgyűjtés.

Lengyel Tímea elmondta, hogy ebben az évben csaknem 500 gyerek közel 300 zsák szemetet gyűjtött össze a Rétközi-tó környezetében. A Segítő Kéz az Elesetteknek Alapítvány elnöke kiemelte, hogy mára már küldetésének érzi a környezetvédelemre nevelést, az ökológiai lábnyom csökkentését környezetünkben. Jó látni, ahogy a gyerekek értékelik a környezettudatosságot. Megdöbbentek, amikor látták, mennyi szemetet dobálnak el az emberek.


- Ahhoz, hogy évek múlva ők is így sétáljanak majd a gyerekeikkel a tó körül, már most vigyáznunk kell rá, mert nem lesz mit örökségül adnunk az unokáinknak. Közben pedig a műanyag palackokat újra hasznosítva, csodaszép használati tárgyakat készítettek. Az így elkészített színes, vidám tárgyakat az ökoparkban fogják hamarosan kiállítani hamarosan - tette hozzá az alapítványi elnök.

A Rétközi-tó köré szervezett akció egyébként az országos TeSzedd akcióval egy időben zajlott.

Idén tizenegyedik alkalommal, a Föld napjára időzítve elindult a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció, az ország legnagyobb önkéntes hulladékszedési programja. A fenntarthatósági témahét végéig, április 28-ig bonyolított program célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.

8f5ce5f9a3-neamebga