AKTUÁLIS
Kovács Ferenc: Több évtizedes lemaradást pótoltunk be
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018-ban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretein belül országosan több mint 526 kilométernyi út teljes körű felújítását indította el. A program egyik elemeként megyénkben a Nyíregyháza-Kótaj közti út közel 5,5 kilométeres szakasza kapott teljesen új aszfaltréteget.

Dr. Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere a mai átadóünnepségen úgy fogalmazott, hogy 2014-ben az egyik fő célkitűzés, kiemelt feladat volt önkormányzat, a város vezetése számára a közutak infrastrukturális fejlesztése. „Úgy vélem, hogy ezen a területen nagyon sokat tudtunk előrelépni az elmúlt öt évben” – jelentette ki, hozzátéve, hogy ebben az évben 23 földút kapott aszfaltburkolatot, évente saját forrásból, több mint egymilliárd forintot tudnak útfejlesztésre fordítani.

„Ezt folytatni kell és folytatni is fogjuk, hisz évtizedes lemaradásokat kell pótolni” – jelentette ki. Kovács Ferenc elmondta még, hogy jelenleg is folynak kerékpárutak építési munkái, járdák, utak rekonstrukciós munkálatai. Hozzátette: „nem vagyunk egyedül, élvezzük a kormány támogatását.”

Jászai Menyhért (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza alpolgármestere, Nyírszőlős városrész önkormányzati képviselője beszédében úgy fogalmazott, hogy ha Nyíregyházán valahol fejlesztés történik, az kihat az egész város életére. Ennek az útnak a felújítása része annak a szisztematikus város- és közúthálózat-fejlesztésnek, melynek révén fellélegezhet a város – mondta. Jászai Menyhért utalt beszédében a múlt héten átadott északi elkerülő útra, amely egy körforgalmi csomóponttal kapcsolódik be a most felújított útszakaszba.

Ezek a jelentős útfejlesztések egymásra épülnek, aminek eredménye, hogy nő a forgalombiztonság, nagymértékben javul az út szolgáltatási színvonala és az utazási idő is rövidebb lesz – jelentette ki Jászai Menyhért.

Vinnai Győző (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője úgy véli, hogy a Nyírszőlősben élő több ezer lakónak régi vágya valósult meg. „Ez az útfejlesztés a városnak – és tulajdonképp a kormánynak - régi adóssága volt” – jelentette ki.

Baracsi Endre (Fidesz-KDNP), a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta, hogy megyénkben több mint 66 kilométernyi út felújítása valósult meg a Közlekedésfejlesztés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nevű, közel másfél milliárd forintos Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül.

Az alelnök úgy fogalmazott, hogy ezek a precízen megtervezett útfejlesztések valóban egymásra épülve, kiegészítve élhetőbbé teszik Nyíregyházát és térség településeit és ezzel az egész megyét. Ez igaz fordítva is, hiszen, ha a megyében történik útfejlesztés, az kihat Nyíregyházára is. „A megyét és Nyíregyházát nem lehet elválasztani. Nyíregyháza akkor erős, ha a megye is erős és ha a megyebeli települések erősek, akkor Nyíregyháza is erős. Mi mindannyian ezen dolgozunk” – jelentette ki az alelnök.


Óvári László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgató a ma átadott útról elmondta, hogy 5 és fél kilométeres szakaszának teljes körű felújítása során a kivitelezők a burkolat profilmarásáról, az új kopóréteg terítéséről, az új tartós burkolati jelek felfestéséről, 7 autóbusz-öbölpár le- és felszálló peronjainak átépítéséről, valamint a sérült úttartozékok cseréjéről és a vízelvezető, szikkasztó árkok tisztításáról is gondoskodtak.

- FrissMédia -