NAGYVILÁG
#Magyar Nyelvőr Alapítvány
#Székelyudvarhely
Kötelességünk magyarul tanítani
Erről beszélt Laczkó György, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium igazgatója, amikor átvette a Magyar Nyelvőr Alapítvány elismerő oklevelét, amelyet az iskolának szóló könyvcsomaggal együtt adtak át az alapítvány képviselői..

Mintegy ötszáz kötettel gazdagodott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium könyvtára és a város tékája a Magyar Nyelvőr Alapítvány – immár negyedik –felajánlása révén. Az ünnepélyes könyvátadást magyar nyelvi vetélkedő is kísérte az 5. és 6. osztályosok részvételével. Nyolc négytagú csapatba szerveződtek a gimnázium alsó tagozatos diákjai: érdekes nyelvi fejtörőket, feladványokat oldottak meg. A megmérettetésen a Pepsik csapat teljesített legjobban, másodikok a Helyesírók, harmadikok pedig a Szóbűvölők lettek.


A Magyar Nyelvőr Alapítvány célja a magyar nyelv kutatását, ápolását célzó rendezvények, kiadványok, törekvések támogatása – idézi Keszi Istvánt, az alapítvány képviselőjét a szekelyfold.ro. „A magyar nyelv ápolása több mint egyszerű nyelvészeti kérdés. A magyar nyelv nemzet-összetartó erő, ezért is fontos minden olyan tett, amely a magyarság nyelvének megőrzését segíti” – hangsúlyozta. Az alapítvány a rendezvények szervezése, könyvadományok gyűjtése mellett Magyar Nyelvőr-díjjal jutalmazza azokat a határon innen és túl élő embereket, akik sokat tettek a nyelvkutatás, nyelvápolás terén.


Kötelességünk magyarul tanítani – jelentette ki Laczkó György, a Tamási Áron Gimnázium igazgatója, aki az alapítvány okleveléért cserébe átadta az iskola 425. évfordulója alkalmából kiadott emlékkönyvet Keszi Istvánnak. „A 425 év alatt hosszú ideig nem magyarul tanítottak ebben az iskolában. Volt olyan időszak is, amikor nem nézték jó szemmel, ha magyar nyelvű oktatás folyt az intézetben, amikor a magyar gyerekeket románul kellett tanítani. De mi mindig kitartottunk az anyanyelvi, a magyar nyelvű oktatás mellett” – fogalmazott az igazgató.

Forrás: szekelyfold.hu