NAGYVILÁG
Külföld
Koronavírus - Franciaország újabb repülőgépet küldött uniós állampolgárokért a kínai Vuhanba
Franciaország egy újabb repülőgéppel 28 francia és 36 európai uniós állampolgárt hozott el az új koronavírus gócpontjából, a kínai Vuhanból, egyikük sem fertőzött. A járvány kezdete óta a harmadik ilyen francia repülőgép péntek délelőtt érkezett meg a párizsi Roissy repülőtérre.

A francia állampolgároknak az egészségügyi hatóságok egy normadiai üdülőfalut jelöltek ki karanténnak, a Deauville-től 15 kilométerre található Branville településen, ahova busszal szállítják az embereket, a többi uniós állampolgárt a saját országuk hatóságai hazaszállítják a párizsi repülőtérről - jelezte a francia külügyminisztérium.

A francia kormány által bérelt Airbus A380-as repülőgép 17 tonnányi egészségügyi felszerelést, elsősorban védőruházatot, maszkot, kesztyűt és fertőtlenítőszereket szállított a járvány által leginkább sújtott kínai Hupej tartomány kórházainak, s a visszaút alkalmat adott azon 64 európai állampolgár elhozatalára, akik el kívánták hagyni Kínát - közölték diplomáciai források. Párizs a harmadik repülőgépet küldte az új koronavírus gócpontjába állampolgárainak hazaszállítására, s február 9-én egy brit evakuálással is érkeztek haza francia állampolgárok.

Eddig több mint háromszáz francia hagyta el Kínát a hivatalosan megszervezett evakuálásokkal, valamennyien két dél-franciaországi karanténba kerültek, egy üdülőfaluba és egy egyetemi kampuszra. A legtöbben már hazatérhettek, a Londonon keresztül február 9-én érkezett 35 francia vasárnap hagyhatja el a karantént. A pénteken hazaszállított 28 francia állampolgár és az esetlegesen még később érkezők számára a 330 önálló faházból álló normandiai üdülőközpontban 77 házat különítettek el. A telep ezen részét hermetikusan körbezárták, a karanténban lévők nem találkozhatnak a többi faházban üdülőkkel. A központban jelenleg üdülő vendégek vegyesen fogadták a hírt, és aggodalmukat fejezték ki a telepen kialakított karantén miatt.


"Nem tudtam, hogy ideérkeznek. Szólhattak volna nekünk" - mondta pénteken egy nyaraló a France Bleu regionális rádiónak. Egy másik üdülővendég szerint azért maradt titok az utolsó pillanatig az, hogy az üdülőközpontba érkeznek a Kínából hazaszállítottak, mert különben minden vendég elutazott volna. Mások pedig arra figyelmeztettek, hogy miután iskolai szünet van Franciaországban, a központban sok a vakációzó gyerek. A településen élők ugyanakkor megértőbbnek mutatkoztak a France3 közszolgálati televízió riportjában.

"Minden rendben volt Dél-Franciaországban is, nincs ok arra, hogy bármitől tartsunk, ezek az emberek nehéz helyzetből érkeznek, ezért is megfelelően kell őket fogadnunk" - mondta egy helyi lakó. "Az az érzésem, hogy túl nagy a médiafelhajtás a koronavírus körül. Én egyáltalán nem félek. Nem halálosabb, mint az influenza" - tette hozzá az egyik szomszédja. Mások azonban szintén értetlenségüknek adtak hangot amiatt, hogy a vakáció kellős közepén egy üdülőkörzetet jelöltek ki a hazatérők karanténjának.
A francia külügyminisztérium közlése szerint a vuhani francia konzulátus önkéntes munkatársakkal továbbra is nyitva tart, hogy "segítse a helyben maradt francia állampolgárokat, és kifejezze Franciaország szolidaritását a tartományban".

Franciaországban továbbra sincs új fertőzött, az új koronavírus okozta megbetegedéssel korábban diagnosztizált 12 beteg közül négyen vannak még kórházban, de egyikük állapota sem súlyos. Heten meggyógyultak, egy nyolcvanéves kínai turista pedig meghalt.


-MTI-