AKTUÁLIS
Körhintás megnyitó a Bagolyvárban
A fesztiválhelyszínként debütáló Bagolyvárban vette kezdetét a Magyar Színházak XXX. Kisvárdai Fesztiválja.

Leleszi Tibor, a házigazda Kisvárda polgármestere ünnepi beszédében méltatta a fesztivál múltját, a benne valaha játszott színészeket, színházi szakembereket, illetve kiemelte az összetartozás erejét:

"A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja a maga nemében történelmet író, egyedi kulturális varázzsal és értékkel bíró emblematikus rendezvénysorozat. 30 évvel ezelőtt, a kezdetek-kezdetén fellobbant egy láng, a művészeti összetartozás jegyében, mely küldetésorientált célja, hogy a magyar nyelv és kultúra határokon átívelő egyetemességét hirdesse. Úgy érzem, hogy ez az évenként megrendezésre kerülő színházi találkozó sokkal nagyobb jelentőséggel bír annál, mint csupán egyszerűen megismerni egymás előadásait. Hiszem, hogy az együtt töltött napokban és órákban különös erő lakozik. A művészi tapasztalatcserék, az egymás felé irányuló meglátások és vélemények mind- mind a közös jövő építését szolgálják. Kell, hogy fogjuk egymás kezét! Kell, hogy hangsúlyozzuk az összetartozás fontosságát! Színházi Fesztiválunk is, mint régi jó „futár”, viszi hírünket az egész világban: hogy van egy hely Kisvárdán, ahol az egy anyanyelvet beszélő, de mégis más-más vidékeken élő emberek, színtársulatok egyesülhetnek annak jegyében, hogy tovább adják és hirdessék a kultúra, a nyelv és az összetartozás fontosságát. Mi együtt, itthon vagyunk, és egy közösséget alkotunk!” - mondta a városvezető, majd Vidnyánszy Attila, a Budapesti Nemzeti Színház vezérigazgatója, a magyarországi színházi alkotók nevében köszöntötte a résztvevőket.

A fesztivál-program versenyelőadásain a közönségzsűri tagjai: Széles Istvánné, Tari Istvánné, dr. Halmay Balázs, dr. Kerekes Éva és Bábás Erika. A szakmai zsűri tagjai: Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház művészeti vezetője; Roehnelt Zsuzsanna színművész/Kaposvári Csiky Gergely Színház; Sztarenki Pál színész, rendező, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészeti vezetője; Zalán Tibor író, dramaturg.

Az ünnepélyes megnyitó után kezdődött a Budapesti Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila által rendezett Körhinta című előadása.


- Friss Média -

fotók: Szabó Sándor