AKTUÁLIS
Kollégájuk életet mentették meg a Várda-Drink dolgozói Kisvárdán
Évente 25.000 hirtelen szívmegállás történik országszerte, és a túlélés esélye percenként 7-10 százalékkal csökken. Életbevágó jelentőségű, hogy az újraélesztést mielőbb megkezdje valaki. Kisvárdán a Várda-Drinknél nem haboztak, azonnal rosszul lett munkatársuk segítségére sietett Zsolt és István.

A kisvárdai Várda-Drink üzemcsarnokába riasztották a mentőket hétfőn reggel, egy 51 éves férfi mellkasi fájdalomra panaszkodott, majd hirtelen összeesett. Csoportvezetője, Zsolt és munkatársa, István azonnal a segítségére siettek, mentőt hívtak és a mentésirányító instrukciói alapján megvizsgálták kollégájukat, aki már nem lélegzett.

Az életmentők a telefonos utasítások szerint rögtön megkezdték az újraélesztést, amit perceken belül helyszínre érkező kisvárdai mentők emelt szinten folytattak. A helyszínen levők ekkor sem távoztak, továbbra is mindenben segítették az életmentést, ami az István által időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően sikerre vezetett. A férfit végül stabil állapotban szállították kórházba a mentők.


Zsolt gyakorlott életmentő, van tapasztalata, ugyanis egy ideig a mentők szolgálatában volt. Tette, amit ilyenkor tenni kell. Nincs habozás, tétovázás, azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést, mint mondja. IIyenkor minden elvesztegetett pillanat csökkenti az újraélesztés esélyét. István nem tanulta az újraélesztést, de gyakorlott gépkocsivezetőként az életmentés alapjait, benne az újraélesztés alapfogásait elsajátította. Ezelőtt egy évvel egyszer már szükség volt a gyors beavatkozására. Az az eset a mai napig benne él, de az akkor átélt trauma nem blokkolta le most sem. Azonnal megkezdte az újraélesztést kollégáján.



Nem kell félni, megijedni - nem tudunk bajt csinálni, baj abból lehet, ha nem teszünk semmit. A mentők és a diszpécser ilyenkor minden segítséget megad telefonon keresztül.

A két életmentő nem tartja magát hősnek - tették, amit ilyenkor tenni kell, és ezzel egy kollégájuk életét mentették meg.

A Várda-Drink Zrt-nél közel 130 ember dolgozik különböző szakterületeken- a vezetőség az eset kapcsán döntést készül hozni, hogy az üzemegységbe a többi életmentő felszerelés mellé egy defibrillátort is beszereznek.

Hasznos, életmentő tanácsokat itt olvashatsz az újraélesztésről.

- FrissMédia -