NAGYVILÁG
Külföld
#Strasbourg
#merénylet
#lengyel
Kitüntetik a strasbourgi merénylet lengyel áldozatát
Andrzej Duda lengyel elnök ki fogja tüntetni a strasbourgi merényletben halálosan megsebesült lengyel állampolgárt, aki megakadályozta, hogy a lövöldözésnek még több áldozata legyen - jelentette be a lengyel államfői hivatal államtitkára.

Andrzej Dera hétfő reggel a lengyel közszolgálati televízió első csatornáján (TVP1) azon, hivatalosan meg nem erősített, de a lengyel közmédiában is idézett tanúvallomások kapcsán nyilatkozott, melyek szerint a vasárnap elhunyt, korábban Strasbourgban élő Barto Pedro Orent-Niedzielski lengyel állampolgár a szintén a múlt keddi strasbourgi lövöldözésben halálosan megsebesített olasz barátjával, Antonio Megalizzivel megpróbálták feltartóztatni a merénylőt, Chérif Chekattot.

Több sajtóforrás szerint a Chekatt-tal való összeütközésre a strasbourgi adventi vásár közelében működő klubnál került sor. Niedzielski és Megalizzi beavatkozása idején sikerült bezárni a klub bejáratát, így a merénylő oda nem tudott behatolni.

Andrzej Dera a TVP1-en hősnek minősítette Niedzielskit. "Magatartásával megelőzött egy még nagyobb tragédiát" - jelentette ki, hozzáfűzve: szerinte egy ilyen embert méltányolni kell, az államfő kitünteti Niedzielskit hősiességéért. "Feláldozta életét, hogy másokat megmentsen, ez kétségkívül példaadó tett" - hangsúlyozta.

Andrzej Duda hétfőn azt írta a Twitter közösségi honlapon: látásból ismerte az Európai Parlamentben idegenvezetőként dolgozó Niedzielskit. "Nem sejtettem, hogy éppen ő volt az, aki halálosan megsebesült, más embereket védve. Tisztelet az emlékezetének" - áll a bejegyzésben.

Niedzielski hozzátartozóinak részvétét fejezte ki hétfőn Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter, vasárnap éjjel egy Twitter-bejegyzésben tisztelgett emléke előtt Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke is.

A 36 éves korában meggyilkolt Niedzielski a sziléziai Katowicéből származott, 20 éve élt Strasbourgban, többek között újságíróként dolgozott. A lövöldözésben súlyos fejsérülést szenvedett, azóta a vasárnap bekövetkezett haláláig kómában volt.

- MTI -

Fotó: france24, almaghrebiya.it/