NAGYVILÁG
Belföld
#kitüntetés
#törvényszék
Kitüntetéseket kaptak a Nyíregyházi Törvényszék dolgozói
A Bíróságok Napja alkalmából ünnepség keretében ismerték el a Nyíregyházi Törvényszéken kimagasló teljesítményt nyújtó bírákat és igazságügyi alkalmazottakat.

Dr. Nyakó Zsuzsanna, a törvényszék elnöke köszöntő beszédében kiemelte, hogy e jeles ünnep főhajtás a magyar jogfejlődés és a polgári Magyarország létrejöttének fordulópontja előtt, hiszen a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulója, július 15-e a bírák és igazságügyi alkalmazottak ünnepnapja. Hangsúlyozta, hogy ez a törvénycikk megteremtette a független bíráskodás kereteit.

Hagyományosan e napon kerül átadásra a Juhász Andor Díj a kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenység és példamutató életpálya elismeréseként. A díjat dr. Juhász Andor, a Magyar Királyi Kúria elnökének emlékére alapították.

Idén az Országos Bírói Tanács határozata alapján Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Juhász Andor Díj ezüst fokozata kitüntetésben részesült Tóthné dr. Juhász Zsuzsanna, törvényszéki bíró, tanácselnök.

Címzetes törvényszéki bírói címet vehetett át dr. Bartha Andrea Éva, a Nyíregyházi Járásbíróság bírája és dr. Rozsályi Sándor, a Fehérgyarmati Járásbíróság bírája.

45 éves bírósági szolgálata elismeréseként Bírósági Szolgálatért Oklevél elismerésben részesült Galiné Szabó Ilona irodavezető és dr. Lengyelné Pankotai Erzsébet, a törvényszék statisztikusa.

Az ünnepélyes összbírói értekezleten elhangzott cselló szonáta után a törvényszék elnöke és a Magyar Bírói Egyesület megyei szervezetének elnöke köszönt el nyugdíjba vonulásuk alkalmából két törvényszéki bírónőtől. Horváthné dr. Jaczkó Vilma két cikluson át töltötte be a Kisvárdai Járásbíróság elnöki tisztségét, ezt követően pedig a Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsában, büntető ügyszakos bíróként látta el feladatait.

Dr. Katona Piroska büntető ügyszakban, fiatalkorúak ügyeire kijelölt bíróként tevékenykedett, ezt követően másodfokon eljáró törvényszéki tanácsban ítélkezett. Pályafutása elismeréseként 2014-ben címzetes táblabírói kinevezésben részesült.