Tudomány és Technika
#repülés
#repülőgéptervezés
#Szlovákia
#Csalár
#Bussa
#Zsélyi Aladár
Kitalálja, ki volt ő? Blériot hatására saját repülőgépet tervezett
A kérdésre, bevallom, én sem tudtam a választ. A helyes megoldás: Zsélyi Aladár magyar gépészmérnökről, repülőgép-tervezőről van szó. Emlékét Szlovákiában is őrzik. Protics János, szlovákiai tudósítónk jó hírrel jelentkezett.

A napokban fejeződnek be a közép-szlovákiai Bussához is kötődő Zsélyi Aladár gépészmérnök, repülőgéptervező emlékszobáját is befogadó épület felújítási munkálatai. A szlovák állami támogatásból megvalósuló felújítást követően méltó körülmények között fogadhatják a látogatókat. Az emlékház immár negyedszázada állít emléket a községhez is kötődő neves repülőgéptervezőnek.

Bussa, falukép.

A neves magyar repülőgéptervező ugyan a szomszédos családban Csalárban született, de családja Bussán is élt egy ideig.

Zsélyi II repülőgép makettje a Közlekedési Múzeumban. ( A makett története különösen érdekes!)

Zsélyi Aladár édesapja jószágigazgatóként több Ipoly-menti faluban is tevékenykedett.

Az 1883-as születésű Zsélyi a magyar repülés úttörője. Az első saját tervezésű aeroplánjával 1910 elején kezdődtek a repülési kísérletek. Még ugyanabban az évben, a nyáron 18 km-t tett meg repülőgépével. A következő esztendőkben további gépeket alkotott meg. A kísérletezés és a próbálkozások mellett a nevéhez fűződik az első magyar repülési szakkönyv megírása.

Zsélyi Aladár sírja Csalárban.

Zsélyi Aladár 1914 áprilisában a kísérletezések során súlyosabb balesetet szenvedett. Ennek következtében július elején elhunyt. A végakarata szerint helyezték el örök nyugalomra szülőfalujában, Csalárban.