KÉK FÉNY
Kiszabadult az olaszliszkai lincselés első rendű vádlottja
Hétfőn hajnalban, 13 év fegyházbüntetés után hagyta el a börtönt az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja, írja a Blikk és a Bors.

H. Dezső egy szatyorral a kezében lépett ki a Szegedi Fegyház és Börtönből, ami előtt újságírók és egyik rokona várta. A férfit hiába kérdezték, semmire nem válaszolt, kabátját végig a fejére húzta, végül így szállt be az autóba, amivel elvitték.

Mint emlékezetes, az olaszliszkai lincselés a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán történt. Az áldozat, Szögi Lajos kocsijával a falun áthajtva egy elé lépő helyi roma kislányt majdnem elsodort. Ekkor autójával megállt, hogy meggyőződjön róla, a gyereknek nem esett baja. Bár a kislány valóban nem szenvedett sérülést, annak hozzátartozói rátámadtak az autót vezető tanárra, kirángatták a volán mögül és gyermekei szeme láttára halálra verték.

Az eset kapcsán nyolc személy került előzetes letartóztatásba, ellenük különös kegyetlenséggel elkövetett csoportos emberölés megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ügyészség. Az elhúzódó eljárás miatt az előzetes letartóztatásba kerültek közül ketten házi őrizetbe kerültek, mivel az előzetes letartóztatás ideje fiatalkorúak esetében nem haladhatja meg a két évet. 2009. május 29. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság valamennyi vádlottat bűnösnek találta, és rájuk a lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki.

Fotó: Vajda János / MTI