INTERJÚ
Kisvárdáról is üzenhetünk a jövőbe - Magyar vagyok 2020
"Magyar vagyok 2020" elnevezéssel virtuális időkapszulát hozott létre a Rákóczi Szövetség Trianon 100. évfordulójára. Hogy mi is ez az izgalmas kezdeményezés, arról Katona Flórát, a szövetség kommunikációs vezetőjét kérdeztük.

- Amikor március közepén kihirdették Magyarországon is a veszélyhelyzetet, a Rákóczi Szövetség nem tudta megtartani tavaszi rendezvényeit, nem tudtunk találkozni a tagjainkkal. Ezért kitaláltuk, hogy a virtuális térben próbáljuk összefogni a magyarságot. Ekkor hoztuk létre a virtuális időkapszulát, aminek az a lényege, hogy 2020. június 4-ig bárki - függetlenül attól, hogy hol dolgozik, mit tanul vagy éppen hol lakik -, elhelyezheti "Magyar vagyok..." kezdetű videó-, hang- vagy szöveges üzenetét a www.magyarvagyok2020.hu oldalon. Ebben megmutathatja, hogy a nemzethez tartozik, elmondhatja, miért jó érzés ez neki. De olyan üzeneteket is küldhetnek, melyek kifejezetten a jövőnek szólnak, terveket, célokat fogalmaznak meg. Hisz miután június 4-én bezárul, 20 év múlva nyílik ki újra az időkapszula.

- Kik és hányan éltek eddig a lehetőséggel?

- A kezdeményezésbe több tízezer ember kapcsolódott már be Buenos Airestől kezdve New Yorkon, Chicagón át Európáig. Spanyolországból vagy Lengyelországból épp úgy érkeztek üzenetek, mint Ausztráliából vagy Új-Zélandról. De természetesen a legtöbb a Kárpát-medencéből jött: Felvidékről, Délvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról és persze Magyarországról. Az én kedvencem egy kislány, aki Szibériából üzente: neki nagyon fontos, hogy ott is magyar tud maradni.

- Fiatalok vagy idősebbek üzennek inkább?

- A beküldők között a legfiatalabb 3 éves volt, a legidősebb 96. De nemcsak magánszemélyek üzentek, hanem nagyon sok közösség, iskola, önkormányzat, néptánccsoport és kórus is. Ezért nagyon hálásak vagyunk, hiszen a 31 éves Rákóczi Szövetségnek, melynek középpontjában a határon túli magyarok állnak, az az egyik legnagyobb erőssége, hogy közösségeket teremt helyi szinten városokban, falvakban, iskolákban. Ez ebben a kezdeményezésben is megvalósul.

- A néptánccsoportok, kórusok produkciókat is küldtek be?

- Rengeteget. A kezdeményezésbe a Kiss Kata zenekar is bekapcsolódott. Volt egy közös projektünk a Magyar vagyok 2020 kezdeményezésen belül, ahol a zenekar Magyar vagyok című számát énekelhették el fiatalok és idősek. Június 4-én lesz a klip premierje a Kiss Kata zenekar Facebook-oldalán.

- Az üzeneteket hol láthatjuk?

- Ha valaki szeretné látni őket, akkor a www.magyarvagyok2020.hu oldalon töltsön fel maga is egy videó-, szöveges vagy hangüzenetet. Ha ezt megtette, akkor tudja megnézni a többiekét is. Elmondhatom, hogy érdemes. Én órákig tudok böngészni köztük.

- Legközelebb 20 év múlva nyílik ki a rövidesen bezáruló időkapszula. Mi lesz vele 2040. június 4-ig?

- A Rákóczi Szövetség június 4-én délután zárja be az időkapszulát, a Facebook-oldalunkon élőben fogjuk közvetíteni ezt az eseményt. Akkor fog kiderülni az is, hogy hova helyezzük el a következő 20 évre ezt az időkapszulát. 2020 a Nemzeti Összetartozás Éve, örülnünk kell annak, hogy a Trianon óta eltelt 100 évben megmaradtunk, nem tűntünk el a térképről. Örülnünk kell annak, hogy a Kárpát-medencében még mindig nagyon sok magyar él. Bízunk abban, hogy ez 20 év múlva, illetve újabb 100 év múlva is így lesz.


- FrissMédia -

Fotó: Katona Flóra a Rákóczi Szövetség tavalyi, Gloria Victis 1956 programsorozatán.