AKTUÁLIS
#doni emlékmenet
#Szabolcsveresmart
Kisvárdára érkezik az emlékmenet
Idén közel négyszáz fővel, hat régióban indult útjára a XVIII. Doni Hősök Emléktúra. Ebben az évben első alkalommal a különböző csoportok nem egy időben, hanem három, egymást követő hétvégén teljesítik a kijelölt útvonalakat. Stábunk a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 100 kilométeres szakaszon Nyíregyházától-Vásárosnaményig kíséri az emléktúra résztvevőit.

A XVIII. Doni Hősök Emléktúra elindítására dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke menetparanccsal adott utasítást:"útjuk során példaként álljon önök előtt a hazáért embertelen körülmények között, emberfeletti erővel küzdő bajtársaik emléke"

A rendezvénnyel a múlt hőseire, katonáira emlékeznek a jelen és a jövő katonái. A honvédsuli növendékeinek a négynapos, napi 20-25 kilométeres túra jó kihívás. Lehetőség arra, hogy megismerjék saját maguk fizikai határát, korlátait. Ha fel is ismerik korlátaikat, azokat nehezen akarják elfogadni. Mennek előre. Nem kötelességből. Mennek, mert menni akarnak, menni a 75 éve elesett hősök emlékéért. Menni és emlékeztetni, hiszen küldetésük van. Elszántság, büszkeség jellemzi a a csapatot. A menetoszlop legidősebb tagja 72 éves alapítótag, a legfiatalabb 8 éves, ő három barátjával - akikben összesen van vagy 25 év - teszi meg az olykor embert próbáló távot. A vasárnapi, picivel több mint 25 kilométeres szakaszt öt település érintésével tették meg. Szabolcsveresmartra sötétben, olykor húsig hatoló északi szél kíséretében menetelt be a csapat, miközben kutyák ugatása hasított bele az esti látomásba.

Eközben Szabolcsveresmart első embere, Nagy Béla mesél nagyapjáról, s közben egy megsárgult füzetet szorongat kezében és egy versről beszél, amit nagyapja jegyzett le a fogságban. Utolsó sora - ami inkább ima - az, hogy reméli, látja még szeretett hazáját. Hozzá kegyes volt az ég, hisz meghallgattatott imája. Hazatért.


Szabolcsveresmart faluháza csaknem teljesen megtelt az emlékestre, ahol az est vendégelőadója Dr. Lippai Péter ezredesnek, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettesének a „ Don-kanyar egykor és ma" című izgalmas előadását hallgatták meg a résztvevők. A hadtörténeti előadás a teljesség igénye nélkül bemutatta, hogy egy mai katona miként látja az akkori eseményeket, helyszíneket és hogyan lehet ezt mai szemmel, mostani tudással feldolgozni.

"Magyarország történetében a Don-kanyarban vívott csata az egyik legszomorúbb fejezet, ahol a kétszázezres 2. Magyar Hadseregnek csaknem a fele megsemmisült."

Az előadást követően emléklapot vehetett át Ajak, Gemzse valamint Szabolcsveresmart polgármestere. Hétfőn a menet Döge érintésével Fényeslitkén keresztül Kisvárdára érkezik, majd onnan Ajakra az éjszakai szálláshelyre menetel tovább a csapat.

Kövesse az eseményeket Youtube csatornánkon, klikkeljen a galériára és nézze meg a fotókat!


- FrissMédia -