KULTÚRA
#régészet
#Kisvárda
#előadás
Kisvárdán sok a rejtett kincs
Eddig is remek munkát végeztek, de két új helyen is kutatnak majd a helyi régészek.

A régészet napját Kisvárdán, a Rétközi Múzeum szervezésében a Várday István Városi könyvtárban tartották meg. A programot két helyi régész előadása tette igazán rendhagyóvá.

K. Tutkovics Eszter "Sokszínű régészet - kutatási módszerek a 21. században", Kalli András pedig "Amiről a kincsek mesélnek - háromezer éves emberi sorsok a leletek tükrében" címmel tartottak előadást. Mindketten beszéltek a Kisvárdán megtalált és feltárt bronzkori leletekről, melyek a könyvtárban lesznek megtekinthetők július 9-ig.
A leletek egyébként a daruszigeti (Kisvárda - Ajak közti terület) ásatásokon kerültek elő.

A szakemberek hangsúlyozták, mennyire fontosnak tartják, hogy Kisvárdán és környékén fejlődjön a régészeti kultúra, ugyanis nagyon sok rejtett kincs van még feltáratlanul. Ebben segítségükre lesz az NKA pályázata, mely lehetővé teszi, hogy 8 régészeti lelőhelyen elkezdődjenek a feltárások. Ezekből 2 helyszín kisvárdai.

A tudományos ismeretterjesztő előadások után az előadók és a jelenlévő hallgatók között beszélgetésre nyílt lehetőség, melynek keretein belül szó esett a jövőbeli közösségi terepbejárásról is.

Nézzék meg videónkat!