AKTUÁLIS
Kisvárdán is: Tiszta Tudat, Józanság
Az önkénteseket közösségi munkára, drogprevenció segítésére való felkészítés programja szeptember 26-án indult Tiszta Tudat, Józanság címmel. A Van Esély Közhasznú Egyesület szervezésében az Anarcsi Czóbel Minka Általános Iskolában a 8. osztályos diákokat készítették fel. Ma a Felső-Szabolcsi Kórház adott otthont a zárórendezvénynek.

A 24 órás képzési program célja az volt, hogy olyan önkénteseket képezzenek a fiatalokból, akik a későbbiekben segíteni tudják a kábítószerproblémákkal küzdőkkel foglalkozó szakemberek munkáját – monda el stábunknak Pribula László, a Van Esély Közhasznú Egyesület elnöke. Hozzátette, hogy egyesületük egyik fő alapelve a hatékony drogmegelőzés, a kábítószerfogyasztás visszaszorítása. "Tapasztalataink szerint sajnos egyre több fiatal használ különböző drogokat. Ennek megakadályozására, visszaszorítására törekszünk" – fogalmazott a szakember.

A képzés kiscsoportos foglalkozási formákban, nem formális képzési keretek között, kooperatív és interaktív technikák alkalmazásával folyik. Részei az elmélet (8 óra), a módszertani ismeretek elsajátítása (8 óra), a harmadik képzési blokkban (8 óra) pedig ezek gyakorlati alkalmazása áll fókuszban.

Ma stábunk a gyakorlati és terepismereti foglakozáson volt jelen, ahol a kisvárdai mentőállomás egy mentőautójával ismerkedtek a résztvevők.

Ezt követően a Kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház tevékenységének bemutatása következett Hegyi Henrik Dénes főigazgató és dr. Veress Nóra orvos igazgató segítségével. A diákok részt vettek egy újraélesztési gyakorlaton és megismerkedtek a sürgősségi osztály tevékenységeivel. Betekintést nyerhettek előadók segítségével a detoxikáló szobába is. A központi laboratóriumban különböző drogteszteket is bemutattak az osztályvezető főorvosok és szakorvosok előadásában a képzésen részt vevő diákoknak.

December 5-én kerül sor a drogprevenciós terepgyakorlatra, amikor is tanácsadással kapcsolatos gyakorlati ismeretek sajátítanak el az önkéntesek, megismerkedhetnek a Magyar Kékkereszt Egyesület Kisvárdai Csoportjával és a Van Esély Közhasznú Egyesület drogprevenciós munkájával is.


- FrissMédia -