AKTUÁLIS
Kisvárdán is felgyúltak az ünnepi fények
​Az idei esztendőben november 29-én, vasárnap veszi kezdetét az advent, a karácsonyt előkészítő időszak. Ebben az évben a megszokottaktól jelentősen eltérve kezdjük el a felkészülést, hiszen az új koronavírus jelentősen átírta az életünket.

Kisvárdán a megszokottaktól eltérően, nem a város sétálóutcájában, hanem a Bagolyvár udvarán állították fel az adventi koszorút, a Mikulás házat, s a Betlehemet. A történelmi épület, s udvara különleges hangulatot ad az adventnek.

Ebben az évben ismert okok miatt nincs lehetőség rendezvények megtartásra, így a város polgármestere, Leleszi Tibor spontán - előre nem ütemezett időpontban - gyújtotta meg advent első gyertyáját - az adventi időszak elindításaként Kisvárdán.

Az advent szó a latin "Adventus Domini" kifejezésre utal, ami annyit jelent: az Úr érkezése, az Úr eljövetele. Szent várakozás ez, ami megelőzi a Messiás, a Megváltó érkezését. Várakozunk négy héten át azért, hogy karácsony titka megérlelődjön bennünk, hogy méltó módon tudjuk befogadni a kisgyermekként közénk érkező Istent, az Élet Urát.


A keresztény és minden emberi közösség közös tapasztalata, hogy a nagy eseményekre készülni kell. Így az ókorban az uralkodó érkezését már hetekkel az esemény előtt hírmondó adta tudtul, hogy a helyiek rendbe tehessék az utakat, a házakat. Ilyen esemény az advent is: amikor a királyok királyának érkezését várjuk, akkor nemcsak környezetünket, házainkat, hanem szívünket és emberi kapcsolatainkat is rendbe szeretnénk tenni.

Az újkor adventi szimbólumának számít az adventi koszorú. A fenyőágakból font koszorúra elhelyezett négy gyertya az adventi időszak négy vasárnapjára utal. A gyertyák színe lila (a bűnbánat színe), egyet kivéve (ami rószaszín): ezek együttesen szimbolikusan azt jelzik, hogy a bűnbánati időszak harmadik vasárnapján van okunk az örvendezésre is, mert az Úrjövet már közel van.