AKTUÁLIS
Kisvárdán is elindult a Római Katolikus Kórházlelkészi Szolgálat
Az egyházmegye területén található kilenc kórházban — a kórházlelkészek mellett — immár civil lelki gondozókkal is segíti a betegek gyógyulását, az orvosok, nővérek munkáját a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata. Az új szervezet Debrecenben található központját Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg augusztus 30-án.

Az eseményen részt vett Felföldi László általános püspöki helynök, dr. Hegyi Henrik Dénes, a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház főigazgatója, Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató és ott voltak a kórházlelkészség civil és pap munkatársai is.

Dr. Hegyi Henrik Dénes kisvárdai főigazgató akkor azt mondta, hogy örvendetes kezdeményezésnek tartja a kórházlelkészség megalapítását. A kórházat nagyvállalatnak nevezte, ahol biztosítják a beteg számára a gyógyuláshoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket. Sajnos, sok esetben ennek ellenére sem következik be a gyógyulás, mert a betegeknek hiányzik a lelki megerősítés, a megnyugvás.

A mai sajtótájékoztatón, Nyíregyházán elhangzott, hogy , hogy a Római Katolikus Kórházlelkészi Szolgálat megalakulásával az egyházmegye területén 9 kórházban (Debrecen - Klinikák, Kenézy Gyula Kórház, Nyíregyháza — Jósa András Kórház, Nagykálló — Sántha Kálmán Szakkórház, Mátészalka — Mátészalkai Kórház, Fehérgyarmat — Fehérgyarmati Kórház, Vásárosnamény — Szatmár-Beregi Kórház, Kisvárda — Felső-Szabolcsi Kórház, Berettyóújfalu — Gróf Tisza István Kórház) vannak főállású beteglátogatók, lelki gondozók és római katolikus papok, akik az egyházmegye alkalmazottai.

Tevékenységüket a Klinikai Lelkigondozók Ökumenkus Egyesületének (KLÖE) etikai kódexe alapján végzik, együttműködve a kórház dolgozóival. Fő feladatuk a beteglátogatás, a lelkigondozói beszélgetés, mely során nem csak tanácsot, okos válaszokat adnak, hanem odafigyelést, együttérzést, megértést és időt is ajándékoznak a betegeknek. A papok mindemellett a szentségek kiszolgáltatásában is a betegek segítségére vannak.

„A lelki gondozás az a segítő foglalkozás, amely az ember „egészségét” szolgálja. Erről az egészségről pedig akkor beszélhetünk, ha „háromdimenziós” kapcsolati rendszerben szemléljük a lelkigondozottat, aki kapcsolatban van az Istennel („fölfelé”), önmagával („befelé"), illetve embertársaival és a természettel („kifelé”). Egyik irányba sincs olyan sérülés, amely előbb-utóbb ne vonná maga után a másik két kapcsolati szál problémáját is ” - idézték a tájékoztatón Györkössy Endrét, aki a lelki gondozás, a pasztorálpszichológia első igazi nagy magyarországi képviselője volt.

A beteglátogató, a lelkigondozó a kórházban dolgozó „beszélgető ember”, aki meghallgat mindent, amit a beteg el szeretne mondani: gondjait, problémáit, félelmeit vagy örömét. A beteg ember együttérzésre, megértésre számíthat így: arra, hogy ha megosztja terheit, könnyebb lesz azokat viselni. A beteglátogató, a lelki gondozó segít választ keresni a miértekre, a beteg további életútjának kérdéseire. Mindeközben a beszélgetéssel kapcsolatban természetesen titoktartás kötelezi.

Köztudott, hogy a betegek gyógyulásában fontos szerepet játszik a mentális állapotuk, pszichés státuszuk. Ennek a folyamatnak támogatói tudnak lenni a lelkigondozók, beteglátogatók.

A szolgálat munkatársai nemcsak látogatnak és beszélgetnek, hanem közvetítenek a betegek és felekezeti lelkészeik felé — vallási hovatartozástól függetlenül.


Segítenek szentmisék, istentiszteletek szervezésében, az adventi és húsvéti időben különös figyelemmel fordulnak azokhoz, akik az ünnepet kórházban töltik. Nemcsak a betegekre, hanem a hozzátartozóikra és a kórházban dolgozókra is szánnak időt, szeretettel fordulnak mindenkihez, akit megszólítanak.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának vezetője Felföldi László általános helynök felügyelete alatt Berényiné dr. Felszeghy Márta, aki az egyházmegye területén található kórházakban dolgozó főállású beteglátogató munkatársak és papok tevékenységét szervezi, koordinálja, felügyeli.


- FrissMédia -