NAGYVILÁG
Belföld
#Hegedűs Zoltán
#elnökválasztás
#Nemzeti Ifjúsági Tanács
Kisvárdai elnöke lett a Nemzeti Ifjúsági Tanácsnak
Szombaton tartotta tisztújító közgyűlését a legnagyobb hazai ifjúsági ernyőszervezet, a Nemzeti Ifjúsági Tanács. Az új elnök, a kisvárdai Hegedüs Zoltán kiemelkedő figyelmet kíván fordítani a szervezet megújítására, a közélet iránt érdeklődő, aktív fiatalok képzésére és az ifjúsági - civil szektor fejlesztésére.

A frissen megválasztott elnök 2020 szeptemberéig kapott bizalmat a Nemzeti Ifjúsági Tanács tagszervezeteitől, melyek között a legnagyobb országos érdekképviseleti szervezetek, a nemzetközi hallgatói – és ifjúsági szervezetek hazai szervezetei mellett a régiós, valamint helyi szinten működő ifjúsági szervezetek is helyet kapnak, lehetőséget biztosítva a véleményük artikulálására a mindenkori kormány és az Európai Unió felé.

Hegedüs Zoltán úgy gondolja, hogy a Nemzeti Ifjúsági Tanácsnak a kiemelt fontosságú érdekképviseleti munka mellett közvetlen csatornát kell kiépítenie a fiatalokhoz, hogy a véleményüket hatékonyan tudják közvetíteni a döntéshozóknak. A fiatalokból álló és a velük foglalkozó szervezetek esetében speciális szolgáltatások indításával segítené elő a hatékony munkavégzéshez szükséges körülmények megteremtését, az ifjúsági korosztálynak pedig országos szinten szervezne programokat. Ezek mellett hangsúlyosabb együttmműködést kíván kialakítani a környező országok, a V4-ek ifjúsági tanácsaival, valamint markánsabb jelenlétet akar megvalósítani az Európai Ifjúsági Fórum munkájában.

A szombaton délelőtt tartott ülésnek a Budapesti Európai Ifjúsági Központ adott otthont. A tagszervezetek képviselői a tisztújítás mellett meghallgathatták a vezetőség idei tevékenységéről szóló beszámolót, amelyben egyaránt szerepeltek hazai és nemzetközi projektek. A Strukturált Párbeszéd program keretében végzett ifjúságkutatás mellett helyet kapott a Pact4Youth kezdeményezés helyzetjelentése is.

Hegedüs Zoltán csaknem 10 éve foglalkozik ifjúsági érdekképviselettel annak különböző szintjein és színterein. Tevékenységét a Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzatában kezdte, ahonnan néhány évvel később a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájához került, ott elsődlegesen tehetséggondozással és ifjúságüggyel foglalkozik. A NIT-el 2015-ben találkozott először, aminek előbb budapesti koordinátor, majd alelnök lett. 2018 februárja óta az Ifjúsági Strukturált Párbeszéd Nemzeti Munkacsoport elnöki tisztségét is betölti.

Az országos hálózatokon kívül Kisvárdán is foglalkozik fiatalokkal egy ifjúsági egyesület, a Fiatalok a Városért Egyesület Kisvárda elnökeként. A szervezet egy ifjúsági közösségi teret üzemeltet a város fiataljai számára a Krucsay Márton utca 2 szám alatt, ahol képzéseket, tréningeket, filmklubokat, közösségépítő és szakmai programokat, társasjátékesteket, kerekasztal-beszélgetéseket és önkéntes akciókat szerveznek a fiataloknak, a fiatalokkal közösen.

Hegedűs Zoltán a sok feladat mellett a Debreceni Egyetem Történelem és Néprajztudományi Doktori Iskolájának doktorandusz hallgatója.

- FrissMédia -