INTERJÚ
Kisvárda és a vasárnapi választás - interjú Szijjártó Péterrel
A hét elején Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tette le Kisvárdán a Várda Meat Kft. új üzemének alapkövét. A tárcavezetőt ebből az alkalomból nemcsak külgazdasági, hanem a legaktuálisabb külpolitikai témákról is kérdeztük.

- Miniszter Úr, milyen jelentőséggel bír a Kisvárda térségében élők számára ez az alapkőletétel? Mennyire fontos ez a magyar gazdaság szempontjából? Ha jól tudom, Magyarország a baromfifeldolgozó országok között nagyon előkelő helyen szerepel.

- A magyar gazdaság egy exportorientált gazdaság. Teljesítménye nagy mértékben függ attól, hogyan alakulnak az exportmutatók. Ha az export jó évet zár, akkor kellőképpen alá tudja támasztani a gazdaság növekedését. Ez tetten érhető az elmúlt években is, hiszen 2014 óta minden évben megdöntötte korábbi rekordját a magyar export. Így volt ez a tavalyi év végén is: másodszor ment 100 milliárd euró fölé a magyar kivitel. Ez óriási teljesítmény. Lakosságszám vonatkozásában a 92. helyen állunk a világon, exportteljesítmény tekintetében viszont a 34. helyen. Tehát 58 hellyel vagyunk előrébb, mint azt a lakosságszámunk indokolná.

A magyar gazdaság számára minden beruházás fontos, ami exportot termel. A Várda Meat az itt előállított termékek 100 százalékát Nagy-Britanniában értékesítette, ezért a mostani négymilliárd forintos beruházástól is azt várjuk, hogy a magyar exportteljesítményt növelje. Ráadásul a baromfifeldolgozás és a baromfihús-gyártás a magyar gazdaság egyik zászlóshajója. Tavaly 221.000 tonnányi baromfihúst vittek ki magyar cégek külföldre. Világosan látszik, hogy ez az ágazat a magyar gazdaság egyik alapköve. Ha a baromfiágazatnak jól megy, akkor az egész magyar élelmiszeriparnak jól megy, ennek pedig jó hatása van a magyar gazdaságra.

- Kisvárdán új üzem épül, ami a munkahely szempontjából is nagyon fontos az itt élőknek. Míg például Budapesten munkaerőhiány van, nálunk munkahelyhiány. Hogyan tudják ezt a régiós különbséget a jövőben oldani?

- Kisvárdán az új üzemnek köszönhetően 50 új munkahely jön létre. Ami a különbségek leküzdését illeti, az állam ebben a térségben az értékük 50%-áig tudja finanszírozni a beruházásokat. Ennek egy része az állami készpénztámogatás, ami a Várda Meat esetében 40%-ot tett ki. A maradék 10% fejlesztési adókedvezmény. Mindeközben az ország nyugati részében az állami támogatás csak a beruházás 25%-át érheti el. Vagyis arányaiban a dupláját tudjuk adni Kelet-Magyarországon beruházási támogatásként, mint a nyugati országrészben.

- Határ menti település, határ menti régió vagyunk. Külgazdasági és külügyminiszterként mi a véleménye az új ukrán elnök beiktatása utáni helyzetről? Vajon az ő politikai döntései hogyan befolyásolják a kárpátaljai magyarság helyzetét?

- Azt gondoljuk, hogy Volodimir Zelenszkij új reményt hordoz magában. Az előző ukrán elnök, akit Zelenszkij jelentős többséggel tudott megverni, szélsőséges politikát vitt és ennek része volt a magyarsággal szembeni fellépés. Kimondhatjuk, hogy Petro Porosenko magyarellenes politikát folytatott, melynek nyomán gyakorlatilag a padlóra küldte a kétoldalú kapcsolatokat. Rendkívüli módon megnyirbálta a magyar nemzeti közösség jogait Kárpátalján, szembemenve minden európai uniós értékkel és nemzetközi jogszabállyal. A magyar kormány keményen lépett fel ebben az ügyben: a NATO-ban blokkoljuk az ukránok integrációs folyamatát, mert azt gondoljuk, hogy az az ország, amely így bánik a nemzeti kisebbségeivel, az nem akarhat hitelesen a NATO irányába lépéseket kell tenni. Muszáj keményen fellépni, mert különben azt hiszik, mindent megtehetnek a magyar nemzeti közösséggel.

Az új ukrán elnök nyilatkozatai optimizmusra adhatnak okot. Áder János köztársasági elnök úr részt vett a hétvégi beiktatásán, a közeljövőben pedig létrejön egy munkacsoport, amely a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatokat és azok vitás kérdéseit tekinti át. Két olyan törvényt hoztak Ukrajnában, amely egyértelműen sérti a kisebbségek jogait: a nyelvtörvényt és az oktatási törvényt. Ezeket egyszerűen lehetne úgy módosítani, hogy a közösségek jogai ne csorbuljanak. Hiszem, hogy az új elnök törekedni fog rá, hogy jó kapcsolatot tartson fent egy NATO- és EU-tag szomszédos országgal. Porosenko folyamatosan magyarellenes, szélsőséges politikát vitt, ennél csak jobbra számíthatunk.

- Vasárnap európai parlamenti képviselőket választunk. Ön szinte napi rendszerességgel jár külföldön. Személyes tapasztalatai és véleménye alapján milyen most a bevándorlás helyzete Észak-Európában?

- Európában egyetértés van abban, hogy ilyen jelentőségű európai parlamenti választás még nem volt, mint a mostani. Ez elsősorban a migráció miatt van így. Európa számos országában a politikai vezetés teljes mértékben elszakadt a saját polgáraitól és feladták a küzdelmet a biztonságukért. Mi, közép-európaiak az olaszokkal együtt egyértelműen kiálltunk polgáraink biztonsága mellett és világossá tettük, hogy illegális bevándorlókat nem vagyunk hajlandók befogadni. A választáson az lesz a tét, hogy továbbra is kizárólag mi magunk dönthessünk el, kikkel akarunk együtt élni.

Jól látszik, hogy minden egyes brüsszeli döntés, amely a migrációval kapcsolatos, ösztönzi a bevándorlási folyamatokat. Brüsszel az ENSZ-szel karöltve pozitív jelenségnek állítja be a migrációt. Egy szót sem ejtenek a biztonsági kockázatokról. Mi itt Magyarországon pontosan tudjuk, hogy milyen az, amikor 400.000 illegális bevándorló keresztülmasírozik az országon. Pontosan tudjuk, milyen az, mikor megtámadják a rendőreinket, elfoglalják a köztereinket, blokkolják a vasúti vagy az autópálya-forgalmat. Mi abban hiszünk, hogy minden egyes nemzetnek magának kell eldöntenie, miként kívánja berendezni a saját jövőjét. Mi pedig, a magyarok felhatalmazásával egyértelműen a magyar családokat támogatjuk, és nem a migrációt.

- Ön szerint hogyan fog alakulni a választás? Például a Nézőpont Intézet a legfrissebb kutatási eredménye szerint az eddiginél is kettővel több mandátumhoz juthat a Fidesz-KDNP.

- Tavaly április 8-án este 19:00 óráig a különböző kutatóintézetek és pártok több féle eredményt hirdetettek. Aztán a végeredmény egész másképp nézett ki. Vasárnap este fog eldőlni, hogy a magyar emberek akarata végül milyen eredményt hoz. Számunkra az a legfontosabb, hogy minél többen menjenek el szavazni. Az európai parlamenti választásokat követően várhatóan hatalmas vita veszi majd kezdetét az EU-ban. Nemcsak a személyi kérdésekről, hanem az új európai intézmények által képviselt politikai irányvonalról is dönteni kell majd. Ebben a vitában számít az, hogy otthonról ki milyen támogatást hoz magával.

Ha nagymértékű támogatást kapunk vasárnap, akkor nagyobb erővel tudunk beszállni ebbe a küzdelembe. A tét az, hogy a bevándorlásellenes vagy a bevándorláspárti álláspont kerekedik-e felül az európai intézményekben.

- FrissMédia -