NAGYVILÁG
Belföld
Kínából is vennénk vakcinát
Jelenleg mintegy 130 ezer adag Covid-vakcina áll rendelkezésre hazánkban, amelyből közel 106 ezer adagot már megkaptak az emberek. A következő adag vakcina érkezése kedden várható, de az oltás ütemének felgyorsítása érdekében a kormány tárgyalásokat folytat a keleti, vagyis a kínai vakcina gyártójával is – ismertette Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az ORFK sajtószóvivője arról számolt be, hogy a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 166 emberel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában. November 11. óta 19 695 emberrel szemben intézkedtek idáig. A tízezer főnél nagyobb lakosságú településeken 143-an nem tettek eleget a maszkviselési kötelezettségnek közterületen.

Tömegközlekedési eszközökön 5 személy ellen, üzletekben 14 ember ellen intézkedtek. 702 esetben intézkedtek a boltzárakkal kapcsolatos szabályokkal miatt. Eddig 25 346 intézkedés történt a kutyasétáltatás szabályainak be nem tartása miatt. 9714 intézkedés a tranzitálási szabályok megszegése miatt. 2725-en regisztráltak a koronavírus applikációra.

130 ezer adag Covid-vakcina érkezett hazánkba, melynek nagy részét már felhasználták

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője elmondta, hogy jelenleg 130 ezer adag Covid-vakcina áll rendelkezésre hazánkban, amelyek nagy részét – közel 106 ezer adatot – már eloltottak a szakemberek.

Felhívta a figyelmet, hogy jelenleg két oltóanyag, a Pfizer és a Moderna vakcinái rendelkeznek engedéllyel hazánkban.

Galgóczi Ágnes beszámolt arról, hogy jövő kedden érkezik a következő adag oltóanyag, addigra várhatóan felhasználják a megmaradt készleteket. Az oltás ütemét a beérkezés szerint lehet meghatározni, ezért a kormány tárgyalásokat folytat a keleti, vagyis a kínai vakcina (Sinovac) gyártójával, hogy az oltás ütemét fel tudják gyorsítani.

Felhívta az emberek figyelmét, hogy regisztráljanak a védőoltásért a vakcinainfo.gov.hu honlapon, amelyen keresztül – ha kérik - folyamatosan tájékoztatást kapnak a védőoltásról.

Elmondta, hogy az elmúlt napon 1 513 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 349 149 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 111 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 177 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 225 021 fő, az aktív fertőzöttek száma 112 951 főre csökkent. 4 600 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 337-en vannak lélegeztetőgépen.

Nem tartózkodhatnak szülők az iskolákban az írásbeli érettségik alatt

December végén háromezer adag érkezett az orosz fejlesztésű Szputnyik-V nevű oltóanyagból, amelyet azóta vizsgálnak – számolt be Galgóczi Ágnes. Hozzátette: ezen a hétvégén a Moderna vakcinájából folytatódik az oltás. Eddig 3400 fő jelezte előre oltási igényét a vakcinainfo.gov.hu weboldalon.

Az írásbeli érettségiket a járványügyi szabályok betartása mellett fogják megtartani, de a vizsgák idején a szülők nem léphetnek be az iskolák területére – figyelmeztetett az NNK osztályvezetője.

- MTI -

Fotó: globaltimes