SPORT
Kikelet MediBall kupa Nyíregyházán – A napkori csapat is versenyben
A sportágak között igen fiatalnak mondható, alig 10 éves múlttal rendelkező MediBall hazánkban Nyíregyházáról indult el. A megyeszékhely mára igazi fellegvára ennek a különleges sportnak, amit a hétévestől egész aggastyánkorig űzhetnek. Kínában több, mint 10 millióan állnak a pástra évről évre.

Tavaly szervezték meg először a MediBall kupaversenyt. A nagy sikerre való tekintettel az idén is megrendezték, nem máshol, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fővárosában, Nyíregyházán. A rendezvénynek, mint sok más sporteseménynek, ezúton is a Bem József Általános Iskola hatalmas sportcsarnoka adott otthont.

A II. Kikelet MediBall Kupa versenyen egyéni mérkőzésben versenyezhetnek az ország több pontjáról érkező versenyzők, de a páston például egy francia is volt. Ebben az évben is több városból és klubból érkeztek a nevezések, szám szerint 86 versenyző méri össze MediBall tudását minden korosztályból. A ma reggel nyolckor kezdődő versenyen 5 páston, közel 120 mérkőzést bonyolítanak le.

A MediBall (Rouliqiu) az a labdajáték, amely a Tai Chi-n alapul, megtartva a Tai Chi filozófiáját és a kifinomult mozdulatokat, ugyanakkor modern elemekkel ötvözi azokat. Nemrégiben a gyakorlóknak köszönhetően hivatalos nemzeti sporttá vált Kínában, aminek 7-91 évesek hódolnak. Bebizonyosodott az egészségre, életkedvre és mozgásra tett jótékony hatása - mondja Szilágyi István mester, MediBall szakmai igazgató, edző, harcművész.

A Mediballt eredetileg stresszoldásra és figyelem fejlesztésre hozták létre, 25 évvel ezelőtt. Eszköze egy szilikon-hártyás ütő és egy 50 gramm homokkal töltött kis labda. A centrifugális erőt használva köríves mozgásokat hoznak létre, így a labda nem esik le a szilikon hártyáról - mindezt egyénileg, harmonikus mozgásokat létrehozva tehetik meg, vagy párban, csoportban egymásnak átadva a labdát, melyet sohasem ütünk meg, csupán visszairányítunk a társhoz – meséli a sportágról a mester.

E magában is csodás találmány körülbelül 10 évvel ezelőtt érkezett Magyarországra, és Szilágyi István harcművész mester kezdett dolgozni vele - ő a saját harcművészetének testhasználatát kapcsolta hozzá, így e MediBall most már valójában egy eszköze lett egy magas szintű testtudatosságnak és testhasználatnak, amelyet e labdajáték segítségével sajátíthatnak el, és amely az emberi lényünk szinkron működésére épül – fogalmazza meg Szilágy István a kínai és a hazánkban űzött sport eltéréseit.

A versenyzők közt igen népes napkori csapat is jelen volt, akik évek óta igen magas szinten űzik ezt a sportágat. A mintegy 15 fős csapat számos országos versenyen igen kimagasló eredményekkel büszkélkedhet.

A II. Kikelet MediBall kupaversenyt Halkóné dr. Rudolf Éva, Nyíregyháza önkormányzatának képviselője, valamint Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat alelnöké nyitotta meg. Bevallások szerint mindketten kipróbálták ezt a sortot, de mint mondták valószínűleg „hamar feladták”.