KULTÚRA
Nyelvünk kincsei
Kihirdették az ország legjobb korrektorait
Az idei évben online zajlott maga a korrektorverseny is, összesen 85 indulóval.

A korrektorversenyen, melyet idén első alkalommal online rendeztek meg, 85 versenyző indult, 8-an a határon túlról. Újságírók, korrektorok és szerkesztők, tanárok, egyetemi oktatók, fordítók, könyvtárosok, informatikusok, mérnökök, nyugdíjasok, minisztériumi dolgozók is jelentkeztek 2020-ban, ami rendkívül színessé tette a mezőnyt. A versenyhez hasonlóan az eredményhirdetés is online zajlott, melyet Prof. Dr. Keszler Borbála nyitott meg. A professzor az anyanyelv művelésének fontosságáról beszélt, mely napjainkban a médiumokban és az iskolákban sem kap megfelelő figyelmet. Kodály Zoltánt idézte, aki szerint a nyugati népeknél az anyanyelv tökéletes biztos tudása a kultúra elemi követelménye. Ahol ez nincs meg, ott fogyatékos a nemzeti tudat. Kölcsey és Illyés Gyula is hasonló nézetet vallottak. A haza, nemzet és nyelv hármas egységének fontosságára mindannyian felhívták a figyelmet, hiszen az anyanyelv tökéletes tudása szóban és írásban is szükséges a nemzeti öntudathoz.

"A verseny egyrészt azt a célt szolgálja, hogy igényességet ébresszen és tartson ébren. Másrészt, egységes és szabályozott, folyamatosan gondozott és fejlesztett helyesírás, íráskultúra nélkül, ma egyetlen nép sem teheti magáévá a tudományokat, nem haladhat, nem boldogulhat" - mondta a professzor.


A hibapontok átlaga 12.6 volt a teszteknél és 4.4 a korrektúránál. Az első tíz helyezettnél több holtversenyes helyezés is született, az első helyezést is két induló kapta.

A győztesek névsorát Dr. Kiss Róbert Richard ismertette, aki a zsűri tagjaként részt vett az értékelésben. A győztesek amellett, hogy az Év korrektora címet viselhetik, a Duna Relax Hotel wellness hétvégéjét is élvezhetik. A versenyt a Magyar Nyelvőr Alapítvány támogatta.

Az első tíz helyezett:

Helfrich Judit 1. helyezett — az év korrektora, 2020

Korpa Ildikó 1. helyezett — az év korrektora, 2020

Póla Gergely 3. helyezett — az év korrektora, 2020

Fábián György 3. helyezett — az év korrektora, 2020

Siklósi Katalin 5. helyezett

Tomka Eszter 7. helyezett

Cseri Mária 7. helyezett

Szvorényné Mezei Klára 8. helyezett

Bruckner Nóra 8. helyezett

Kincses Edit 10. helyezett