AKTUÁLIS
Kiemelkedően jól pályáztak a megyei civilek
Kedden Nyíregyházán tartottak civil fórumot a Miniszterelnökség munkatársai. A találkozón Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár ismertette a 2023-24-es NEA pályázati lehetőségeket.

A „CIVIL INFO – NEA 2024” című országos tájékoztató rendezvény nyíregyházi előadását az Hierotheosz Egyesület által működtetett Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szervezte.

A témában az egyik legilletékesebb, Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, valamint a Miniszterelnökség főosztályvezetője, dr. Kecskés Péter tartott tájékoztató előadást ma a Vármegyeházán. Elhangzott, hogy megyénk civil szervezetei országos tekintetben a legaktívabb és legeredményesebb pályázók. Megyénket a jóval nagyobb lélekszámmal bíró Pest vármegye előzte csak meg.

Megyénkben 2530 aktív civil szervezet működik, az elnyert támogatások közül a városi civil alapból 244 millió, míg a falusi civil alap terhére 445 millió forint értékben adtak be eredményes pályázatot. Így összesen a megszokott NEA támogatások lehívását megyénkben rekord összegben 2 milliárd 16 millió forinttal sikerült realizálni.

Elhangzott, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján 2023. október 2-án 14.00 órakor nyílnak meg a 2024-es NEA összevont pályázati kiírásai, melyek keretében november 2-ig várják a pályázatokat, míg október 16-a és november 16-a között lehet jelentkezni az egyszerűsített pályázati kiírásokra. A NEA teljes keretösszege közel 14 milliárd forint, ami mintegy 3 milliárd forinttal több a tavalyihoz képest. Egyesületek, alapítványok pályázhatnak gyakorlatilag bármilyen olyan cél megjelölésével, amely értékteremtő és hasznos a társadalomra, különös tekintettel a helyi közösségre nézve.

A Városi Civil Alap új pályázati kiírásai szeptember 1-jén jelentek meg, és október 2-án, délelőtt 10.00 órakor zárulnak. Az 5000 fő feletti településeken székhellyel rendelkező civil szervezetek a Miniszterelnökség által biztosított forrásokra 5 kategóriában: működésre, eszközbeszerzésre, ingatlanfelújításra, gépjármű beszerzésre, programszervezésre és kommunikációs tevékenységre pályázhatnak.

Október 2-án jelennek meg a Nemzeti Együttműködési Alap 2024-es összevont pályázati kiírásai, majd október 16-tól már az egyszerűsített kiírások keretében is folyamodhatnak támogatásért a civil szervezetek. A Városi Civil Alap kiírásai már folyamatban vannak, ennek keretében október 2-ig várják a pályázatokat- hangzott el a fórumon.

Egy társadalom akkor működik jól, ha minél erősebb a civil rétege. A civilek összefogása erőt ad a társadalom számára- fogalmazták meg egyként a fórum résztvevői. A Miniszterelnökség olyan lehetőséget kínál, ami nagyban támogatja a civileket, így velük együtt, közösen tudjuk építeni hazánkat, a vármegyénket és a megyei településeken élőket - fogalmazott a vármegyei közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár.

A fórumon szó volt még a 2023. évi összevont, egyszerűsített és normatív pályázatainak tapasztalatairól, a Helyettes Államtitkárság civil területet érintő szakmai programjairól, eseményeiről, továbbá részletes tájékoztató hangzott el a NEA 2024. évi összevont és egyszerűsített pályázati kiírásairól.

A rendezvényen jelen voltak és köszöntötték a résztvevőket megyénk országgyűlési képviselői, valamint a vármegyei kormányhivatal főispánja, Román István is.