KULTÚRA
Kiállítással ünnepeli fennállásának 25. évét a Meseszínház
​A Meseszínház fennállásának 25. évfordulója alkalmából a rozsnyói Bányászati Múzeumban jubileumikiállítás nyílik június 10-én, 16.30 órai kezdettel.

„A Meseszínház 1997-ben alakult mint hivatásos utazó színház. A kezdetektől fogva a felvidéki népmesekincs színházi formába való átlényegítését tartja feladatának, különös tekintettel a gömöri mesékre. Ebben a folyamatban a bábszínház módszerein kívül használja az interaktív játék és a mesemondás elemeit is” – tájékoztatta a Friss Rádiót Badin Ádám bábművész, művészeti vezető. A színház nemrég elindította világnépmesei válogatását is, az Ogajlo csodaszarva és a Csillagokkal táncoló Kojot című mesékkel. Neves bábtervezőkkel dolgoznak együtt, akik jelentősen hozzájárultak a színház látványvilágának és arculatának kialakításához.

„A színház már a kezdetektől rendszeres résztvevője a nemzetközi bábfesztiváloknak Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, Németországban, Csehországban, Ausztriában, Franciaországban, Finnországban és másutt. Számos művészi elismerés birtokosa, amiből a legkiemelkedőbb a Tolerancia Nagydíj – a kultúra nagyköveteinek díja a németországi Karlsruhe-ben 2016-ban, valamint a Magyar Művészeti Akadémia Díja 2017-ben” – tette hozzá Badin Ádám, aki Prágában tanult és a Meseszínház mellett más bábszínházakban is tevékenykedett, mint a Kecskeméti Ciróka Bábszínház és a Kassai Bábszínház. Szerzőként a Szlovák Irodalmi Alap Prémium Díjának tulajdonosa. Életművéért 2015-ben Magyar Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült.

A jubileumi kiállítás augusztus 31-ig látogatható.