PUZZLE
Életmód
Kezdődik - holnaptól már hó is jöhet
Egyre jobban hasonlít az évszakhoz az idő. December elsejével már itthon is beköszönt az igazi tél.

Egy markáns hidegfront mögött arktikus eredetű, hideg légtömeg áramlott be kontinensünk középső részei fölé, amely hatására jelentősen lehűlt a levegő - írja az Országos Meteorológiai Intézet. Az említett front az Alpoktól egészen a Norvég-tengerig húzódik, és környezetében erősen felhős az ég, északon havazás, délen inkább eső fordul elő. Ciklon örvénylik a Brit-szigetektől kissé délnyugatra, ennek hatására főként Észak-Spanyolországban, Franciaország nyugati területén felhős az ég, és elvétve esik az eső. A ciklontól keletebbre egy anticiklon ékelődött be, amelynek hatására nagy területen párás a levegő, és néhol köd is képződött. Ahol viszont nem alakult ki rétegfelhőzet, ott szinte zavartalan napsütés a jellemző. A legmelegebb az Ibériai-félsziget délnyugati részén van, ott néhol a 20 fokot is meghaladja a hőmérséklet. Hasonlóan enyhe az idő a Földközi-tenger mentén is. A már említett hideg légtömeg hatására azonban a középső területeken 5 és 10 fok között alakul a csúcshőmérséklet, de keletebbre már csak 2 és 6 fok közötti maximumok a jellemzőek. A leghidegebb Svédország középső vidékén van, itt néhol a mínusz 10 fokot sem éri el a hőmérséklet a legmelegebb órákban. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását kezdetben magasnyomás, majd egyre inkább egy közeledő mediterrán ciklon alakítja.

Ami pedig hazánkat illeti: szombaton felhőátvonulásokra számíthatunk általában kevés, de északkeleten és a Nyugat-Dunántúlon több felhővel. Helyenként futó zápor előfordulhat, az Északi-középhegységben és a Bakonyban hózápor is lehet. Éjszaka derült vagy gyengén felhős lesz az ég, főként a Fertő-tó térségében pára-, ködfoltok képződhetnek.

Vasárnap a napsütést kezdetben csak fátyolfelhők zavarják, délutántól nyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, estére már csak a keleti határszélen fordulhatnak elő kevésbé felhős körzetek. Napközben csapadék nem valószínű, azonban kora estétől nyugat felől egyre többfelé érkezik meg a vegyes halmazállapotú csapadék. Az északnyugati szél délutánig többfelé lesz erős, majd estére fokozatosan veszít erejéből a légmozgás. Vasárnap a déli, délkeleti szél főként az Észak-Dunántúlon erősödik meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -8 fok között alakul, de a fagyzugokban ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 3 és 6 fok között várható.