18 FIGYELEM!
Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúakra károsak lehetnek.
Ha ön elmúlt 18 éves, kattintson az "Elmúltam 18 éves" gombra és a tartalom elérhető lesz.
Elmúltam 18 éves Nem múltam el 18 éves
KÉK FÉNY
Kettős csecsemőgyilkosság Nyíregyházán?
Egy nyíregyházi nőt egy rendbeli, 14 év alatti gyermek sérelmére elkövetett emberöléssel vádol az ügyészség. A nő azonban 2016-ban már egyszer szült, és azt a csecsemőt sem találják a nyomozók. A két eset közt öt év telt el, a vádat egy beismerő vallomás alapozta meg, miszerint a 2021-ben született baba felsírt.

2016 ban a nő egy nyíregyházi gimnázium konyháján dolgozott, és a konyha mellékhelységében szült. A babát becsavarta egy rongyba, majd a kukába rakta. A méhlepényt akkor a lefolyóban találták meg a nyomozók. A nő ekkor beismerte, hogy szült, de a baba állítása szerint nem élt. Mivel a csecsemő holtteste nem került elő, a nyomozó hatóság megszüntette az eljárást, mert nem volt bizonyítható az emberölés. A nő akkor otthagyta a gimnáziumi konyhát és máshol kezdett el dolgozni.

Az egyébként két nagykorú gyermeket nevelő nő élettársa sem tudta, hogy a párja terhes lett 2020 őszén. Akkor októberben titokban volt is terhesgondozáson, de ezt követően soha nem jelent meg a védőnőnél. Az egyébként vékony testalkatú nő rendszeres nemi életet élt élettársával. A férfi, úgy tudjuk, szeretett volna harmadik gyermeket is, de a nő ettől félt, mivel az egyik gyermekük sérült.

Az ügyészség nem tudott akkor vádat emelni, mivel a holttest felkutatása nem járt eredménnyel. Ez a tény lehetetlenné tette a vádemelést, hiszen nem volt megállapítható, hogy élve vagy halva született-e a csecsemő. Vagyis az emberölés semmiképpen nem áll volna meg a bíróságon: ha nincs holttest, nincs bűntett.

A “ha nincs holttest, nincs bűntett” szabálya nem utolsósorban az amerikai krimiknek köszönhetően lopózott be a köztudatba. És nem is alaptalanul, hiszen az angolszász precedensjog ezen jogelvére évszázadokon keresztül alapoztak ítéleteket. Ez egyébként egy meglehetősen nagy felháborodást kiváltott 1662-es ügy miatt alakult ki. A perben gyilkosságért ítéltek el egy embert úgy, hogy nem volt meg a holttest. A vádlottat az ítélet alapján fel is akasztották. Csakhogy az állítólag megölt ember 2 évre rá egészségesen előkerült - elmondása szerint elrabolták.

Az igazságszolgáltatás ezen látványos kudarcát követően alkalmazták a “ha nincs holttest, nincs emberölés” jogi doktrínáját az angolszász jogrendszerekben. A tudományos eljárások fejlődésével aztán az 1950-es években vált elfogadottá a nézet, hogy valakinek a halála egyéb releváns bizonyítékok révén is megállapítható. Csakhogy esetünkben csak az állapítható meg, hogy a nő szült, az viszont nem, hogy élő vagy halott csecsemőt. Mint ahogyan a méhlepényből az apa kiléte sem megállapítható, ami nagyban elmozdíthatja a nyomozást.

2021. áprilisában a Bujtosi-tó parkjában egy kutya talált sétáltatás közben egy véres, akkor még nem azonosítható szövetmaradványt. A vizsgálat igazolta, hogy emberi szövetről van szó, a szülésből származó méhlepényről. A DNS vizsgálat feltárta, hogy szövetmaradvány attól a nőtől származik, akit 2016-ban a munkahelyén szült meg egy gyermeket. A csecsemő teste ebben az esetben sem került elő. Gyakorlatilag ugyanaz állt elő, mint a 2016-os, első esetnél. A nő vallomásában elmondta, hogy április 30-án az esti órákban pont a parkban volt, amikor elfolyt a magzatvize. Megszülte a gyereket, a köldökzsinórt egy manikűrollóval elvágta, majd egy pulóverbe bugyolálta a picit, és otthagyta. Ezt követően megszülte a méhlepényt is, amit egy bokros részen hagyott, majd a történteket titokban tartva hazament.

A lehallgatások, megfigyelések, titkos nyomozások nem vezettek eredményre. Azonban egy kihallgatás során, amit két nyomozónő vezetett, megnyílt a gyanúsított, és elmondta, hogy a 2021-ben született babája felsírt. Ez alapozta meg a vádemelést. A 2016-os ügyben nem tudtak vádat emelni, mivel a nő nem mondott semmit. A nyomozók mind a két esetben rendkívül alapos kutatást végeztek. Búvárok vizsgálták át a 2021-es szülés helyszínén a tavat, felkutatták az összes szemetes eszközt, kiszivattyúzták a szennyvízaknát, de a két babát nem találták meg.

Információink szerint a nőnek szeretője is volt, mégpedig egy ismert ügyvéd. Az ügyben a napokban volt az előkészítő ülés, az ügyész mértékes indítványában 15 év fegyházat kért minősített emberölés miatt, amennyiben a vádirattal egyezően beismeri bűnösségét és lemond a tárgyalás jogáról. A nő végül nem ismerte be a tettét, azaz a bíróságnak le kell folytatnia a bizonyítási eljárást.

- FrissMédia -