AKTUÁLIS
Kerékpáros paradicsommá válhat a Felső-Tisza vidéke - fotók
Minden együtt van ahhoz, hogy a Felső-Tisza vidéke kerékpáros paradicsommá váljon - jelentette ki az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kedden Zsurkon.

Révész Máriusz a magyar-ukrán határ közelében, Záhony és Zsurk között elkészült kerékpáros túravonal útirányjelző tábláinak ünnepélyes átadóján arról beszélt, hogy a térségi civil szervezetek és a református egyház együttműködésében komoly európai uniós pályázat segíti a hálózat kialakítását.

Új kerékpárutak építése mellett kapcsolódó háttér-szolgáltatások épülnek ki, a program részeként körülbelül 130 kerékpárt lehet kölcsönözni ahhoz, hogy bárki számára két keréken elérhető és bejárható legyen ez a térség - tette hozzá Révész Máriusz.

A kormánybiztos megjegyezte, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei - a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) közreműködésével - a felső-tiszai, elsősorban gátakon vezető kerékpárutakon végezték el a kitáblázást. A következő évben kiépülnek a kerékpáros szolgáltatások a meglévő szakaszokon, kijelölik az új szakaszokat, illetve az elképzelések szerint létrejöhet a Nyíregyháza-Máriapócs-Nyírbátor közötti és a Debrecenig tartó kerékpárút is.

Ezzel együtt minden feltétel együtt áll ahhoz, hogy valóban kerékpáros központtá váljon a térség, ahová nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is sok turista fog eljönni - tette hozzá Révész Máriusz.

Tilki Attila fideszes országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta: a cél az, hogy kerékpárutakkal is megteremtsék a kapcsolatot Tokaj-Hegyalja és a Felső-Tisza között, ehhez azonban újabb kerékpárutak építése szükséges.

Az esemény előtt kerékpáros csoport tekert végig a Záhony és Zsurk közötti, frissen kitáblázott szakaszon.

Révész Máriusz kérdésünkre válaszolva elmondta: amikor ebbe a térségbe jöttek, több átadást szerettek volna szervezni. Át is adtak hétfőn petpalackokból készült stégeket (erről Facebook-oldalunkon láthatnak hírt), a mai napon pedig az újonnan kitáblázott, 99 kilométernyi kerékpározható gátszakaszt, ahol teljesen biztonságosan lehet biciklizni, hiszen autóforgalom nincs. "Ez a 99 kilométer, amit most átadtunk, csak egy része a hálózatnak, amit tervezünk a következő évben a Felső-Tisza vidéken, mely így már 300 kilométeresre növekszik" - tette hozzá a kormánybiztos.

"Deák Attiláéknak köszönhetően itt nagyon sok kerékpáros kölcsönző épült ki, körülbelül 150 kerékpárral. Így nem kell kerékpárt sem hoznia annak, aki idejön biciklizni. Ezek az újítások még a térség kerékpáros életének is a fellendülését szolgálják. A környéken számos kerékpáros vándortábor működik már 3 éve. Minden évben 500 gyerekkel jönnek ide biciklizni, jó hírét viszik a környéknek és rá fogják beszélni szüleiket, családtagjaikat, osztálytársaikat, az osztályokat, hogy jöjjenek és nézzék meg ezt a vidéket. Én azt hiszem, hogy néhány éven belül a Tisza felső vidéke Magyarország egyik legfelkapottabb kerékpáros turisztikai attrakciója lesz" - folytatta Révész Máriusz.

A kormánybiztos szerint országosan is jól áll a kerékpárút-hálózat. "Az idén minden eddiginél több kerékpárutat adunk át és jó néhány kerékpárút épül. Ebből egy-kettő nagyon látványos, az egyiket hasonlóan "jó" időben, zuhogó esőben két héttel ezelőtt adtuk át a Tisza-tónál. De épül Debrecen és Nagyvárad között is a kerékpárút, akárcsak Budapestről a Balatonra, a Balaton körül, Szentendre és Budapest között vagy Dunakeszin. Nagyon hosszú ideig lehetne sorolni, tehát az idei esztendőről elmondhatjuk, hogy Magyarországon a kerékpárosoké."

MTI/FrissMédia