AKTUÁLIS
#Kék
#bölcsőde
#Dr. Seszták Miklós
#kerékpárút
Kék méltán büszke lehet
Ritkán adódik egy település életében olyan, hogy egy napon két jelentős beruházás ünnepélyes szalagvágására is sor kerüljön. Márpedig a rétközi, alig kétezer fős Kéken ma ez történt. A két beruházás értéke eléri a 288 millió forintot.

A Lónyai-csatorna mellett fekvő település ez év augusztusában ünnepelte fennállásának 750. évfordulóját. Ezért talán születésnapi ajándékként is értékelhető a mintegy 180 millió forintból megépített, két csoportszobás, 28 apróságot befogadó bölcsőde. A beruházás a Belügyminisztériumnak az egyes települési önkormányzatok feladatainak támogatása érdekében történő előirányzat-átcsoportosításából valósult meg. A teljes bekerülési összegből mintegy 19 millió forint értékben eszközöket szereztek be.

Kék polgármestere, Poór Sándor úgy fogalmazott, hogy a település 750. évfordulójára rendezett ünnepségsorozat méltó befejezésese a két beruházás átadása. „Sokan sok mindent tettek, hogy Kék község az évszázadokon át fennmaradjon” – fogalmazott. A beruházásokról szólva elmondta, hogy a Kéket Demecserrel összekötő kerékpárút régi álma volt a településnek. Építése a Fenntartható településközlekedés fejlesztési program keretében, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) részeként valósult meg mintegy 126 millió forintos forrásból. A Lónyai-főcsatorna töltéskoronáján megépített kerékpárút gyors közlekedést biztosít és a biztonság is nagyban megnövekedett, hiszen nem a nagy forgalmú főúton kell ezentúl kerékpárral közlekedni. A most átadott kerékpárút az első szakasza egy hálózatfejlesztésnek, a kormány szándékának megfelelően újabb szakaszokkal fog bővülni.

A bölcsődei beruházást - szintén TOP-forrásból - ékszerdobozkén jellemezte a polgármester, aki elmondta, hogy a mintegy nettó 122 millió forintos beruházás keretében egy minden igényt kielégítő két csoportszobás épület készült el. A tervezéskor fokozott figyelmet fordítottak az energiafelhasználás hatékonyságára. A bölcsődét napelem-rendszerrel is felszerelték.


A kerékpárút fejlesztési stratégiát még 2017. augusztusában a nemzeti fejlesztési miniszter, dr. Seszták Miklós vázolta fel a Nyíregyháza-Tokaj kerékpárút átadásán Nyíregyházán. A 2018 januárjában ismerté vált adatok szerint a kerékpárutak építésére 3,6 milliárd forint forrás állt rendelkezésre országosan.

Dr. Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője, az Egyes Kárpát-medencei gazdaságélénkítő programok és összehangolt fejlesztési feladatok, valamint turisztikai fejlesztések koordinációjáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy országosan egyre jobban nő az igény az óvodai és bölcsődei helyek iránt, az ennek fejlesztését célzó program elindításakor Kék az elsők közt jelentkezett. Sokan nem hittek benne, hogy Kéken bölcsőde lesz. És most itt állunk és átadjuk ezt az épületet. „Kék méltán büszke lehet rá” – jelentetette ki a képviselő. Nem azért gyöngyszem ez – utalt Seszták a polgármester szavaira -, mert „csili-vili” az épület, bár vannak benne különleges építészeti megoldások. „Az épület nagyságát sokszor nem a falak adják, nem a díszek, hanem az a cél, amire szolgál” – jelentette ki dr. Seszták Miklós, majd kiemelte, hogy ennek az épületnek az az erejét - amint talán a kékiekét is - az adja, ahogyan 750 éve ez a kis település mindennapjait éli, a megmaradás, az élni akarás, és a „kéki büszkeség” megvan az emberekben.



A köszöntőbeszédeket követően a történelmi egyházak képviselői felszentelték az épületet, majd a település legkisebb óvodásai adtak műsort. Az ünnepségen jelen voltak a környező települések polgármesterei, a járási hivatalvezető, valamint a kivitelező cég képviselői.

A településen folyamatban lévő beruházások közül érdemes kiemelni azt az energetikai korszerűsítést, ami által a Mesekert Óvoda épületének energetikai fejlesztése valósul meg várhatóan 2019-ben. A tervek szerint a homlokzat és a zárófödém hőszigetelése, felújítása, valamint a nyílászárók cseréje is megtörténik. Akárcsak az épületgépészet korszerűsítése, felújítása, a napelemes rendszer felszerelése.


- FrissMédia -