KULTÚRA
Keddtől újra láthatjuk a visegrádi királyi palota csodáit
Keddtől ismét várja a látogatókat a visegrádi palota, a Mátyás Király Múzeum megnyitja a királyi palota kertjét és udvarait, valamint a Mátyás Király Játszóparkot is - közölte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM).

Ismét feltárul a palota fogadóudvara és kápolnaterasza, ahol valaha Mátyás király fogadta a külföldi követeket, megnyílik a királyi lakosztály reneszánsz díszudvara és a királyné narancskertje, valamint a nyíló rózsákkal pompázó virágoskert és a Nagy Lajos király gyümölcsöse is - olvasható a közleményben.

Mint írják, újra látható lesz a rekonstruált 15. századi Herkules-kút és Oroszlános falikút, valamint a palotakert Anjou-kori díszkútja is. Naponta 9-17 óra között várják a vendégeket, biztonságukról az általános óvintézkedések mellett létszámkorlátozásokkal is gondoskodnak a múzeum munkatársai.

A palota előzménye Károly Róbert városi háza volt, komoly építménnyé csak Nagy Lajos fejlesztette uralkodása első felében. A 15. század első évtizedéig a visegrádi királyi palota maradt a magyar uralkodók hivatalos székhelye volt. A török időkben rommá vált épületet a 18. század közepén lebontották. A palota 1934 óta folyó feltárása és helyreállítása eredményeként maradványait múzeummá alakították.

- MTI -