Foci VB 2018
Katar 2022
​Katar, a csodák földje egy magyar szurkoló szemével
Dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró ismét a katari vb-ről tudósított.

A katari vb-n profi szervezéssel találkozhatnak a szurkolók: bármilyen asszisztenciára van szükség, van rá ember, és már meccsjegy nélkül is látogatható Katar, a Hayya applikáció használata és a szállás foglalása viszont továbbra is kötelező. Az egységes arculatra nagyon figyelnek mindenhol, profi csapat áll a design mögött is.

Rendkívül tiszta minden: bármit meg lehet enni az utcai árusoknál, nem kell attól tartani, hogy elkap minket a fáraó átka, mint Egyiptomban. Mindenhol vannak takarítók, akik figyelnek rá, hogy ne legyen szemét, rögtön

A víz előállítása sem egyszerű feladat az országban, ezért szinte minden, ami zöld, műanyag, hiszen a növényeket öntözni csak édesvízzel lehet, ami a sivatag közepén elég nagy kihívást jelent. Az infrastruktúra, a boltok, plázák, éttermek kínálata hibátlan, minden igényt kielégít egy európai utazónak is.

A stadionok környékén már teljes vb hangulat van: a csapatok többségét komoly szurkolótábor kísérte el, ami mindenhol jelen van a stadionok felé közeledve. Nagy a buli a strandokon, bazárokban is, de a legkeményebb szurkolók is jó hangulatban, kulturáltan szurkolnak a csapataiknak. A zenei világ is eklektikus, van miből válogatni, ha kulturális élményre vágyunk.

A 8 stadionból 6 kifejezetten a VB-re épült. Közülük a legszebb és legnagyobb a nemzeti stadion, ahol a döntőt is tartják majd. A mesebeli design kívülről egy aranytányért, belülről a hullámzó tengert idézi meg, elképesztő látvány. A másik a Samama stadion, ami egy kalapot formál, itt tartották például az iráni-amerikai meccset. A Kalifa nemzetközi stadion a bronzmérkőzéseknek ad majd helyet, kialakítása szintén a tenger hullámait idézi. Az újságíró a saját szobájából rálátott a 974 stadionra, aminek különlegessége, hogy konténerekből épült, és a vb után szétszedik majd. Az Al Janoub stadion egy focilabdát formál, az Education city az oktatónegyedben szintén nagyon profi stadion, hasonlóan az Ahmed bin Ali stadionhoz és az Al Bayt stadionhoz. Mindegyik stadionnál jól be lehet látni a pályát, a gyep hibátlan minőségű, a csíkozás is pazar.

A fizetés szinte mindenhol megoldható kártyával, csak az utcai árusoknál fordul elő, hogy készpénzt kérnek a fizetésnél.