KULTÚRA
Kárpátalja mozgásban
Többéves kutató és terepmunka eredményét mutatták be a Domus Collegium Hungaricumban Budapesten. Történetek Kárpátaljáról címmel tartottak könyvbemutatót és vetítettek dokumentumfilmet. A még mindig ajánlott közösségi távolságtartás ellenére nagyon sokan voltak kíváncsiak az eseményre - köztük a FrissMédia munkatársa is.

Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy négy kutatás eredményét összegzi a "Kárpátalja mozgásban" című kötet: az egyik "egyfajta népszámlálás-becslés", kettő ukrán-magyar összehasonlító kutatás a negyedik pedig egy célirányos szórványkutatás.

Dr. Grezsa István a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának miniszteri biztosa rövid beszédében kiemelte: nagyon nagy teljesítmény, hogy a népességfogyás ellenére ez a nagyjából százötvenezres közösség teljes intézményi struktúrát képes működtetni - igaz, egy gondoskodó Magyarországgal a háttérben.

A kötetet a szerzők és a szerkesztők mutatták be. A könyv a tudományosság talaján maradva, de közérthető módon ismerteti a kutatások eredményeit, gazdag fotóanyaggal, táblázatokkal, diagramokkal.

A bemutató után a "Nem kellett már Lenin" című dokumentumfilmet vetítették le. Erőss Ágnes és Takács Mária alkotása a Máramarosi-havasok lábánál fekvő, festői szépségű Gyertyánliget szórvány magyar közösségének életébe enged bepillantást a rendszerváltás előtt és után.

- FrissMédia -