NAGYVILÁG
Kárpátalja már nem vörös, javul a helyzet Ukrajnában
Ukrajnában hétfőre kevesebb mint nyolcezer, a megelőző napihoz képest csaknem 4300-zal kevesebb új beteget jegyeztek fel. Az átmeneti csökkenésnek azonban minden bizonnyal az az oka, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet is végeznek. Közben Kárpátalja kikerült a legsúlyosabb járványhelyzet szerinti "vörös" besorolás alól.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 7856 új esettel 1 861 105-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 287-tel 37 301-re. Szombaton 235-en haltak meg, de a múlt héten a halálos áldozatok száma többször négyszáz fölötti volt. Eddig 1 416 215-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint 2200-zal 407 589-re emelkedett.

Kórházba az elmúlt napban viszonylag nem sok, 2770 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, számuk a múlt héten többször meghaladta az ötezret.

A legtöbb új beteget, 1112-őt ezúttal a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megyéből jelentették.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál hétfői jelentése szerint az egészségügyi tárca ismét változtatott a régiók járványhelyzet szerinti besorolásán. Eszerint hétfőtől három megye van a jelenleg legenyhébb, "sárga" besorolásban, köztük Kárpátalja, amely így hetek után került ki a legsúlyosabb "vörös" kategóriából. Az ide tartozó régiókban egyebek mellett újra kinyithat minden üzlet és a vendéglátóhelyek is. "Vörös" besorolásban maradt továbbra is a főváros, Kijev és tíz megye a 24-ből, a többi "narancs" besorolású.

Az egészségügyi tárca közlésére hivatkozva a hírportál arról is beszámolt, hogy mostanáig 378 264-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első, öten a második dózisát is Ukrajnában. Az oltási kampány Ukrajnában február 24-én kezdődött. A hírportál emlékeztetett arra, hogy Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese egy hete kijelentette: 47 millió oltást kell elvégezni az országban az év végéig.

- MTI -