KULTÚRA
Kárpát-medencei barangolások a virtuális térben - szabadulószobában Trianonról
A miskolci Scool-Túra utazási irodát nagyrészt pedagógusok működtetik - elsősorban a Határtalanul! programok útjaival foglalkoznak. Most, hogy a járvány miatt nem tudtak utazni és utaztatni, új programot találtak ki. Hogy mit, arról Szabó Éva, az iroda vezetője beszélt.

- A Virtuális utazás nevű programban van egy Meet felület, ahova linkkel becsatlakozhatnak a gyerekek. Az volt a cél, hogy a Trianonban elszakított területeken négy héten át barangoljunk. Úgy, ahogy a gyerekek felültek volna a buszra és négy napon keresztül utaztak volna - csak most éppen virtuálisan, és nem négy napon, hanem négy héten keresztül.

- Merre jártak?

- Az első héten Erdélybe voltunk, hétfőtől csütörtökig lehetett minden nap becsatlakozni. Rövid filmbejátszások voltak, és ezekkel összefüggő feladatok. Virtuális pontokat lehetett szerezni, és a kirándulás végén kreatív feladatot kaptak a gyerekek, ami egy technikaórának is beillett. A következő héten Kárpátaljára mentünk, a harmadikon Délvidékre. Ennek utolsó napján meghívtuk a résztvevőket egy gyereknapi programra, sztárvendégekkel: köztük Varga Viktorral és Kiss Katával. Őket kérdezhették is a chatablakban a csapatkapitányokon keresztül.

- Honnét vették a programhoz a filmeket?

- A Hazajárótól kaptunk nagyon sokat, és Kenyeres Oszkár is itt volt velünk. Az utolsó héten, a mostanin két napot voltunk a Felvidéken és holnap, június 4-én egy trianoni emlékműsorral zárjuk a virtuális barangolást. Minden területről, Magyarországról, Ausztriából, Szlovéniából, Felvidékről, Délvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról elhangzik egy-egy üzenet. Ezt vagy a kinti partnereink tolmácsolják, vagy a Magyar Versmondók Egyesülete. Mind Trianonról szólnak, és a chatablakon keresztül minden egyes blokkban kérdéseket küldünk ki. Ezekre e-mailekben várjuk a választ. De itt is lesz még egy virtuális szabadulószoba, és a végcél, a legkiválóbbak jutalma egy háromnapos balatoni kirándulás.

- Az már valóságos utazás lesz?

- Igen: bepakolhatnak a bőröndbe, felülünk a buszra és elmegyünk Gyenesdiásra egy háromnapos kirándulásra valamikor június végén. Reméljük, akkor már akadálytalanul utazhatunk. De a virtuális pontokért minden nap osztottunk ajándékot eddig is: társasjátékokat, díszkártyákat Magyarországról.

- Milyen témaköröket érintettek a kérdésekben?

- Minden Magyarországhoz és az elcsatolt területekhez kötődött. A fizikától a történelmen át a matematikáig vannak nagyon érdekes kérdések, csak ezek megválaszolásával lehet továbbjutni a szabaduló szobából.

- Mekkora gyerekek vesznek részt a programban és honnét?

- Ötödiktől nyolcadik osztályig vannak itt gyerekek, körülbelül 30 iskolát sikerült bevonnunk. Nap mint nap 150 - 200 gyerek küldi vissza a kérdőívet. Mivel mi miskolciak vagyunk, nagy részük Borsod megyei, de van Heves megyei és az elsők között jelentkezett be egy iskola Győr-Moson-Sopron megyéből. Van Szabolcsból is résztvevő, Tiszabecsről. Velük egyébként is nagyon jó kapcsolatban vagyunk.

- Csatlakozhatunk holnap mi is, ha kíváncsiak vagyunk arra, hogyan ér véget a program?

- Igen, nyitott a link, a Facebook oldalunkon szerepel is a meghívóban. Ha rákattint bárki, mi beengedjük a rendszerbe délután 2 és 3 között.

- FrissMédia -