KULTÚRA
Gasztro
#Mauritius
#kávés sütemény
Karácsonyi sütemény az Indiai-óceánból
Míg nálunk, az öreg kontinensen általában hó és fagy kíséri az ünnepet, az Indiai-óceánban fekvő apró szigetállamban, Mauritiuson legalább 30 fok van ilyenkor. Az Európában megszokott és délre exportált szokások azért itt is keverednek a helyi hagyományokkal. Sokan feldíszítik a műfenyőket, a bátrabbak Mikulásnak öltöznek, akármilyen izzasztó is a műszakáll.

A karácsonyi menü egy hatalmas tál, megrakva mindennel, ami Mauritiuson megterem. Az elmaradhatatlan desszert pedig egy kávés sütemény.



Mauritiusi fűszeres kávés kocka

Elkészítési idő: 30-60 perc

Előkészítés: 15 perc

Sütés: 20 perc

A sütőt 180 fokra kell előmelegíteni.

Hozzávalók:

- 200 g olvasztott vaj

- 200 g barna cukor

- 2 tojás (sárgája + fehérje)

- 1 teáskanál fahéj

- 1 teáskanál őrölt kardamom

- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg

- 1 evőkanál vanília-kivonat

- 125 g őrölt mogyoró

- 100 g tört étcsokoládé

- 250 g liszt

- 1 teáskanál sütőpor

- 2 evőkanál rum

- fél adag frissen főzött presszókávé

- 200 g porcukor

Elkészítés:

  1. Keverje össze a vajat, a tojást, a cukrot habverővel - ez lehet kézi, vagy konyhai robotgép.
  2. Keverje el benne a fűszereket, a vaníliát, a sütőport, a lisztet, a rumot. Gyúrja addig, amíg csomómentes lesz. A legvégén tegye hozzá a mogyorót és az apróra tört étcsokoládé-darabokat.
  3. Vajazzon ki egy körülbelül 30x40-es tepsit, öntse bele a tésztát.
  4. Süsse 20 percig a 180 fokra előmelegített sütőben.
  5. A sütés alatt néha szúrjon a tészta közepébe, hogy ellenőrizze, átsült-e. Ha kész, vegye ki a sütőből.
  6. A kávémáz készítéséhez öntse a langyos kávét a porcukorhoz és keverje jól össze. A keveréket kenje fel a még meleg süteményre.
  7. Ha megszáradt a máz és a sütemény kihűlt, vágja 4-5 centiméteres kockákra.

Szeretetteli készülődést és boldog ünnepet!