Míg nálunk, az öreg kontinensen általában hó és fagy kíséri az ünnepet, az Indiai-óceánban fekvő apró szigetállamban, Mauritiuson legalább 30 fok van ilyenkor. Az Európában megszokott és délre exportált szokások azért itt is keverednek a helyi hagyományokkal. Sokan feldíszítik a műfenyőket, a bátrabbak Mikulásnak öltöznek, akármilyen izzasztó is a műszakáll.
A karácsonyi menü egy hatalmas tál, megrakva mindennel, ami Mauritiuson megterem. Az elmaradhatatlan desszert pedig egy kávés sütemény.
Mauritiusi fűszeres kávés kocka
Elkészítési idő: 30-60 perc
Előkészítés: 15 perc
Sütés: 20 perc
A sütőt 180 fokra kell előmelegíteni.
Hozzávalók:
- 200 g olvasztott vaj
- 200 g barna cukor
- 2 tojás (sárgája + fehérje)
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 evőkanál vanília-kivonat
- 125 g őrölt mogyoró
- 100 g tört étcsokoládé
- 250 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál rum
- fél adag frissen főzött presszókávé
- 200 g porcukor
Elkészítés:
Keverje össze a vajat, a tojást, a cukrot habverővel - ez lehet kézi, vagy konyhai robotgép.
Keverje el benne a fűszereket, a vaníliát, a sütőport, a lisztet, a rumot. Gyúrja addig, amíg csomómentes lesz. A legvégén tegye hozzá a mogyorót és az apróra tört étcsokoládé-darabokat.
Vajazzon ki egy körülbelül 30x40-es tepsit, öntse bele a tésztát.
Süsse 20 percig a 180 fokra előmelegített sütőben.
A sütés alatt néha szúrjon a tészta közepébe, hogy ellenőrizze, átsült-e. Ha kész, vegye ki a sütőből.
A kávémáz készítéséhez öntse a langyos kávét a porcukorhoz és keverje jól össze. A keveréket kenje fel a még meleg süteményre.
Ha megszáradt a máz és a sütemény kihűlt, vágja 4-5 centiméteres kockákra.