KULTÚRA
Fesztivál
#Napkor
#borverseny
#díjazottak
Józanul megúsztuk a napkori borversenyt
Természetesen nem a borok minősége volt a hunyó, hanem a hazaút… kocsival. Ezért még a kóstolást is kihagytuk, megelőzve a kínos találkozást a rendőrökkel. Persze a kiváló sommelierrek erre az estére sofőrt fogadtak, miután több mint 30 bort ízleltek meg. Annyit előzetesen elárulunk: az ítészek ízlelőbimbói csúcsra jártak, ennek ellenére nem jártak úgy, mint Kazal László tudományos bórkóstolásakor.

A sommelierekkel leginkább éttermekben találkozhatunk, a feladatuk a bor ételekhez párosítása és a felszolgálás egyfajta szertartása. A sommelier szakma "a gasztronómia, a borászat, a vendéglátás és az idegenforgalom találkozási pontja." Ehhez azonban ismerniük szükséges a bor teljes életciklusát; a szőlőműveléstől kezdve a szüretelésen és a pincemunkákon át a borfogyasztás etikettjéig.

A napkori XVII. borverseny sommelierjei: Huczmann János, aki immáron 15. éve az elnöki tisztet is betölti, Tiszka Zoltán a Villányi Borlovagrend tagja, Bor Attila, Jenei János valamint Erdődről Bányai Zoltán a Petőfi-kör képviseletében.

Napkor borkultúrája az előző évszázadig nyúlik vissza. Már 1918-ban megépült az a borpince, amely jelenleg a Napkor Vidéki Borpincészet Rt. tulajdona, s az 1940-es években Napkor volt a vármegye legnagyobb bortermelő községe. Sajnos a háború után, az ’50-es, ’60-as években a szőlőterületek minimálisra csökkentek; ma már csak elenyésző a bortermelés, de minden évben kitűnő minőségű italok kerülnek elő a pincékből.

A rendezvény meghívottjai között a környező települések polgármesterei is ott voltak a telt házas rendezvényen.

A boron kívül a színvonalas műsor is fogópálinkaként hatott a közönségre, amikor a Napkori Asszonykórus lépett a színpadra. Persze a műsorkavalkádból az ifjúság sem maradhatott ki, hiszen Mákszemek néptánccsoport rábaközi táncokat adott elő s borvirág helyett a Mákvirágok érkeztek nagybátori táncokat bemutatva. A két utóbbi táncegyüttes műsora Balogh Tamás tanításának köszönhető.

Évről évre igazi meglepetést okoz a Napkori Borversenyen a Művelődési Ház és Könyvtár dolgozóinak műsora. Móricz Ildikó, Baloghné Szabó Henriette, Juhász Tímea, Sebők Tünde, Nagy Melinda és Kántor Gábor most sem okozott csalódást a nagyérdeműnek. Az est fénypontja a „TŰZRÓZSA” zenekar műsora volt.

A rendezvényt évről-évre egyre több helyi vállalkozó támogatja, akik fontosnak tartják a helyi közösség megtartó erejét.A 2018-as, 17. hagyományőrző borverseny eredménye:

Fehérbor:

I. Olcsvári József

II. Stefán Gábor

III. Támba Ferenc

Rose:

I. Antal Ferenc

II. Szabó Sándor

III. Olcsvári József

Vörösbor:

I. Spinyhért Anikó

II. Kerekes László

III. Nagy István

Különdíj:

Id. Juráncsik Antal

id. Erdei Miklós


- FrissMédia -