PUZZLE
Életmód
Jön a fagy - védje meg tőle a vízhálózatát és a vízóráját
Hamarosan megérkezik a hideg téli idő, emiatt fontos a vízmérők, valamint a vízvezetékek és a szerelvények téliesítése. Ha ez elmarad, több százezer forintos kár is keletkezhet.

A télen nem lakott ingatlanoknál fontos a vízhálózat és a vízmérők víztelenítése, valamint a vízmérőakna letakarása, szigetelése. Javasolt az ingatlan rendszeres ellenőrzése is, az esetleges károk megelőzése miatt - mondja Horváth Sándor épületgépész technikus.


A télen is lakott ingatlanoknál fontos, hogy a vízmérőakna szigetelése megtörténjen. Ugyanakkor azokra a vezetékszakaszokra is kiemelt figyelemmel kell lenni, amelyek kevésbé védett helyen (pincében, falon kívül) vannak, ezeket is célszerű szigetelőanyaggal védeni. A kerti csapokat vízteleníteni kell, valamint a telepített öntözőberendezésekre is érdemes jobban odafigyelni, mert ezek bár fagyállóak, az élettartamukat meghosszabbíthatja, ha víztelenítjük őket.

Amikor az idő – a nagy hideg után – enyhülni kezd, érdemes ellenőrizni a vízmérőt. Amennyiben forog a vízmérő csillagkereke akkor is, ha nem nyitja meg a csapot, vagy szilánkosra tört a vízmérő üvege, esetleg eldeformálódott a számlálószerkezet vagy a lakásban nem folyik a víz – valószínűleg csőtörés történt, amelyről a szolgáltatót értesíteni kell. A vízdíjszámlán szereplő vízközmű szolgáltató hibabejelentő számát kell tárcsázni és érdeklődni a további feladatokról.

Fontos tudni, hogy minden olyan vízelfolyás, amely a szolgáltatási pont utáni hálózaton keletkezett, a felhasználó számláját terheli, mert az ő birtokán lévő hálózat meghibásodása okozta a veszteséget. Erre a hatályos jogszabályok kötelezik a felhasználókat.

Jó ha tudja, a lakóterületén működő víziközmű szolgáltató minden kérdés esetén szívesen áll az Ön rendelkezésére, hívja őket a vízdíjszámlán található elérhetőségek bármelyikén. Ha van rá lehetőség, előzzék meg közösen a nagyobb problémákat.

- FrissMédia -