AKTUÁLIS
Jól teljesített a megyei ügyészség
A COVID-19 vírus miatti járvány első hullámában a megyei főügyészség és járási ügyészségek egyetlen dolgozója sem kapta el a fertőzést, ami köszönhető a bevezetett speciális munkavégzési szabályoknak - árulta el dr. Szilágyi László csoportvezető ügyész, ügyészségi sajtószóvivő.

Az ügyészek munkájukat számítógép segítésével otthonról végezték, a tárgyalásokat pedig a lehetőségekhez képest távmeghallgatással tartották meg. A járvány második hullámában, 2020 őszén ugyan a fertőzöttség miatt az egyik járási ügyészséget rövid időre be kellett zárni, azonban a többi ügyészség bevonásával biztosított volt a zavartalan munkavégzés. A járvány miatt egyetlen nyomozás sem állt le, folyamatos volt az ügyek feldolgozása minden ügyészségen.

A megyei főügyészség adatai szerint megyénkben 100 ezer lakosra 1.849 bűncselekmény jutott az elmúlt évben, amivel a fertőzöttebb térségek közé tartozunk. Az ukrán határ miatt továbbra is jellemző a jövedéki termékek csempészése, elszaporodtak az embercsempészések is, illetve gyakran fordul elő, hogy illegális gazdasági tevékenységek végzésébe ukrán személyeket vonnak be. A megyében 10.228 bűncselekményt követtek el a statisztika szerint, ami ugyan némi növekedést mutat az előző évihez képest, de ez nem nevezhető kiugrónak.

A megye ügyészei nagy gondot fordítottak az eljárást gyorsító és egyszerűsítő intézkedések alkalmazására, hiszen ezzel időt és költséget lehet megtakarítani nem csak az állam, de a tanúk, szakértők részére is. Ebben a megyében alkalmazták országosan is legtöbbször az ügyészi intézkedés vagy határozat kilátásba helyezését, amit nagyon gyakran elfogadtak a gyanúsítottak.

A vádemelések és az egyéb érdemi befejezések (megrovások, közvetítői eljárások, feltételes ügyészi felfüggesztések) száma 4.572 volt, ami 1%-al több az előző évhez képest. A vádemelések nagyon eredményesek voltak, hiszen 100 megvádolt személyből 99-nek a bíróság meg is állapította a felelősségét.

A megyei főügyészség közjogi szakterületén is éreztette hatását a járványügyi helyzet, így pl. sokkal kevesebb szabálysértési ügyben kellett az elővezetés jóváhagyásával foglalkozni az ügyészeknek. Ugyanakkor a megyénkben található börtönök, fogdák, előállító helyiségek, illetve őrzött szállás felügyelete jelentős munkaterhet rótt az ezzel foglalkozó ügyészekre.

A folyamatos járványhelyzet ellenére a megyei főügyészség munkája törvényes és szakszerű volt.

- FrissMédia -